satipannihuviline kirjutas:
48 kbps on jama. Paluks mitte hakata ise siin mingisugust ratast leiutama hakata, vastav teadustöö on juba tehtud. Pole vaja mingeid paralleelseid kanaleid.:
https://www.engineeringradio.us/blog/20 ... analog-fm/
Sellel lingil on toodud ka teadusartikli täisartikkel pdf failina.
DAB+ peab olma minimaalselt 96 kbps et ta oleks FM kvaliteediga võrreldav ja kõige parem oleks hoopiski 128 kbps. 48 oleks täiega lati alt läbi minemine ja tarbija kahjustamine.
48 kbps on AM kvaliteet!!
Algatuseks ütleks, et ma tervitan mõttevahetust, mis on argumenteeritud, aga mitte suvalisi emotsionaalseid plahvatusi.
Teeks esmalt selgeks definitsioonid, DAB+ ei ole raadiojaama bitratega mingit seost, DAB+ on edastustehnoloogia, kus on ansambli maht 2400 kbps. Nagu televisioonis on DVB-T, DVB-T2 jne. Siit edasi on nüüd küsimuses, millist koodekit kasutatakse ning helikvaliteet oleneb ikka sellest. See dokument, millele viitad on peaaegu 10 aastat vana. Elu on vahepeal edasi läinud ning välja on tulnud uued koodekid, nad tegid seal teste HE-AAC koodekiga, mis vajabki kõrgemaid bitrate.
Kogu see paanika DABi ja kvaliteedi osas on tekkinud ajaloost, kus UK ja Norra surusid MP2 koodekiga DABi hunnikus jaamu, et kulusid kokku hoida ja inimesed kogesid väga halba teenust. Tehnoloogia on palju arenenud, tuleks nüüd nendest bitrate dogmadest välja, võtaks valge lehe, kuulaks seda testteenust mõni nädal, võrdleks FMga ja siis teeks mingeid järeldusi. Ma olen ka enne öelnud, et see 48 kbps pole mingi kivisse raiutud asi, aga väita, et 48 kbps on AM on lihtsalt lahmimine. Äkki on tõesti mõistlik kasutada kõrgemaid bitrate, aga tänane kogemus on, et juba 48 kbps on parem kui FM, aga 128 kbps on selge overkill HE-AAC+ koodekiga.