FM -> DAB+

Vaba vestlus igal teemal mis puudutab digitaaltelevisiooni
Kasutaja avatar
Scott
Digivanake
Postitusi: 3156
Liitunud: 02:00, 22 Dets 2005
    Windows 8 Internet Explorer
On tänanud: 63 korda
On tänatud: 153 korda

Re: FM -> DAB+

PostitusPostitas Scott » 22:29, 30 Dets 2022

Eelkirjutaja on vist lugemata jätnud Levira digiraadio veebilehe ning siinsed rohked DABiteemad. Põhjalikult on selgitatud, mis on praeguse katseperioodi eesmärk, kus on saatjad ja miks saatjate võimsused ja levisuunad just selliselt valitud nagu praegu on.

Leviaukude üle tasub nurisema hakata siis, kui teenus ametlikult käima läheb, kui läheb. Kui anda palju negatiivset tagasisidet, mis väljub katse eesmärkidest ja pidevalt korrutada, et lineaarteenus on aegunud ja kuulajad dinosaurused, striim ja nett on tulevik, siis tegijad vaatavadki, et mis mõtet mässata ja tõmbavad peale katseperioodi juhtme seinast välja.
Konstruktiivset tagasisidet saab anda Levira veebilehel vastavas aknas, tulemus läheb kaardile kirja.

MartinDX
Edasijõudnu
Postitusi: 83
Liitunud: 19:39, 23 Sept 2019
Asukoht: Tallinn
    Windows 10 Chrome
On tänanud: 10 korda
On tänatud: 7 korda

Re: FM -> DAB+

PostitusPostitas MartinDX » 23:44, 30 Dets 2022

Sõidan suhteliselt palju ringi ja võtsin siis ka DAB+ testida nii Tallinnas, kui Kesk-Eestis.

Kõigepealt Tallinn. Levi on äärmiselt vastuoluline, väga stabiilne ja tugev ida-Tallinnas, kuid esimesed lühiajalised katkestused tekivad juba kesklinnas tornimäe piirkonnas. Edasi mustamäe poole minnes vaikib eeter järjest rohkem nende jaamade osas, millele FM analoogi ei leita/ei ole. Aga TTÜ piirkonnast Nõmmele ja Hiiu-Pääsküla piirkonda jõudes muutuvad katkestused juba tihedaks ja sekundeid kestvateks. Sh minu kodune DAB+ ressiiver Pääskülas toaantenniga levi kätte ei saa.

Harjumaal. Pärast Laagrit on kuni Saue-Keilani katkestusi vähem, kuid Keila linnas taas leviga kehvasti. Pärnu mnt suunal jagub levi kuni Kernuni. Tartu suunal on kuni Koseni üsna stabiilne, enne Kose esimesed katkestused, kuid levi lõpeb suhteliselt järsku loetud kilomeetrid pärast Koset Kantküla kandis. Eetrivaikus kestab ca 15-20km kuni Ojaküla-Annani, ennem kui Koeru saatja üle võtab. Koeru saatja hakib vähesel määral nii Mäo, Koigi, Imavere kui ka Põltsamaa kandis. Häired tihenevad märgatavalt pärast Põltsamaad, Neanurme-Pikknurme vahel saabub eetrivaikus. Põltsamaa linnas on levihäireid tihedalt.

Mida sellest pikast jutust järeleda saab on, et kui toetavat FM võrku enam ei ole, siis just linnades pole tänase tuumsaatjate võrguga midagi peale hakata ja juba Tallinna linnas ainuüksi peaks olema piirkondlikud saatjad. Avamaal ja asulavälistel teedel olen DAB+ levi osas isegi positiivselt üllatunud.


Põhimõtteliselt on mul kogemus üks ühele olnud. Lisan juurde, et levi on Mustamäe suunas paranenud - kortermaja ees on levi täiesti stabiilne nüüd kus iganes ma ka ei oleks ja ka korteris ise ühes toas on levi täitsa olemas kuhu ma antenni ka ei paigutaks, ei oska öelda mis tingimuste pärast.

Koeru saatja kohta samades kohtades samad kogemused, aga siiski kõik see kraam on testimis faasis ning aega veel on täiendada igasuguseid parameetreid jne saatjates. Pole suur üllatus siiski, et praegu veel igasugu leviauke leiab. Kui väga hädavajalikuks läheb siis tuleb tõesti abisaatjaid juurde lisada, pole veel muidugi kindel et kas see DAB+ võrk alles jääb või mitte kuid lootust veel on.

Pigem on oluline minu silmes see, et nii kui signaal käes ka on siis heli kvaliteet on täiesti ühtlane vaatamata kui tugev või nõrk signaal on - ei tule sahinaid sisse võrreldes FM jaamadega
Elukoht: Mustamäe, Tallinn
Maakodu: Mammaste, Põlva

Kasutaja avatar
Scott
Digivanake
Postitusi: 3156
Liitunud: 02:00, 22 Dets 2005
    Ubuntu Firefox
On tänanud: 63 korda
On tänatud: 153 korda

Re: FM -> DAB+

PostitusPostitas Scott » 07:59, 31 Dets 2022

sanders kirjutas:... kui kunagi hakati ERR saadete salvestusi arhiivis avalikuks tegema, siis ma tundsin algul suurt vabanemistunnet. Pagan, ei peagi enam kindlal kellaajal raadio juures passima. Tegelikult juhtus selline asi, et hakkasin igasugu põhjustel saadete järelkuulamist edasi lükkama kuni neid oli lõpuks selline hulk kogunenud, et ei jõuaks enam kuidagi soovitud asju takkajärgi ära kuulata.

Sekundeerin veel räigema näitega. TV3 näitas kunagi Monki ja kui 2012. aastal jõudis kätte sarja viimase duubelosa näitamine, pandi need nii ebasobivale ajale, et panin videomakki tühja kasseti ning programmeerisin taimeri. Tulemus on see, et see kassett Monkiga on karbis alles, kuid siiani vaatamata. Alguses ei leidnud sobivat hetke, sest lineaarist (muud tollal polnudki) tuli uusi asju pidevalt peale ja pärast oli meeles, aga ei tundnud enam vajadust vaadata. Monki lõpu olen siiski hiljem Saksa satikanalilt ära näinud.

Lineaarkavas on minu arust tähtis, et saade läheks järgmisel päeval või vähemalt nädala jooksul kordamisse. Õhtuse prime-time saate hea kordusaeg on hilisõhtul-öösel, siis järgmise päeva lõuna paiku ja hommikul. Kui on nädalasari, siis kõik korraga veel nädalavahetusel. Nii näevad ära kõik, kes soovivad ja ei saa või ei taha järelvaatamisest vaadata. Uue kordamise hea koht on suvel hapukurgihooajal.

Kasutaja avatar
roska
Digivanake
Postitusi: 1091
Liitunud: 03:00, 01 Jaan 1970
Asukoht: Eesti
    Macintosh Safari
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 199 korda

Re: FM -> DAB+

PostitusPostitas roska » 10:41, 31 Dets 2022

mrtk kirjutas:Mida sellest pikast jutust järeleda saab on, et kui toetavat FM võrku enam ei ole, siis just linnades pole tänase tuumsaatjate võrguga midagi peale hakata ja juba Tallinna linnas ainuüksi peaks olema piirkondlikud saatjad. Avamaal ja asulavälistel teedel olen DAB+ levi osas isegi positiivselt üllatunud.


Lihtsalt ääremärkusena, et Tallinna DAB+ saatja töötab täna 850 W ERP-ga ja Koeru 950 W. Kui asi läheb kommertsteenuseks, siis on planeeritavad võimsused samades kohtades 10 kW. Siis peaks need probleemid kõik lahenema, ilmselt on sisevastuvõtuks vaja panna lisasaatjad Kristiinasse Tallinnas, Soinastesse Tartus, Kuressarde jne., aga nii tihedat võrku, nagu on täna FMi puhul, pole vaja, kuna erajaamadel on FM saatjad üldisel 500 W - 3000 W vahel ainult.

Keela Adblock

See veebileht toimib ainult reklaamirahadest.
Kui sa näed seda teksti siis sa blokeerid reklaame.
Palun kaalu Adblocki keelamist siin toetamaks Digi-tv.ee veebilehte.


Kasutaja avatar
roska
Digivanake
Postitusi: 1091
Liitunud: 03:00, 01 Jaan 1970
Asukoht: Eesti
    Macintosh Safari
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 199 korda

Re: FM -> DAB+

PostitusPostitas roska » 10:55, 31 Dets 2022

xxmen kirjutas:Kodumaiste raadiojaamade põhiline häda on playlisti lühidus, ohjeldamatu reklaamiküllus, ehk teisisõnu vaesus ja selle juures soov iga hinnaga konkurent üle mängida. Selmet leida oma nišš, püütakse konkurendi publikut üle lüüa.


Ma hakkan ennast kordama siin. Playlisti ei koosta ju raadiojaamad 100% ise, vaid tehakse küsitlus kuulajate hulgas, mis lood meeldivad, mis mitte. Minuteada teevad Star ja Retro tüüpi jaamad seda paar korda aastas, MyHits aga näiteks iga kuu, enamus lugudest on kuulajate valitud ning kui kuulajad soovivad ikka ühtesid ja samu lugusid kuulata, siis nii on, raadiod on kuulaja nägu. Tõsi, playlisti pikkusele pannakse piirang, et kindlal perioodil mängitakse kindel hulk lugusid ja mingi aja tagant läheb osa puhkusele, teised tulevad asemele. Samuti peavad lood omavahel kokku kõlama, 1960-daid ja 2020-daid on omavahel väga keeruline kokku kõlama panna.

Kasutaja avatar
Tartudigihuviline
Edasijõudnu
Postitusi: 99
Liitunud: 18:40, 15 Dets 2022
Asukoht: Tartu/Võrumaa
    Android Chrome
On tänanud: 28 korda
On tänatud: 7 korda

Re: FM -> DAB+

PostitusPostitas Tartudigihuviline » 08:13, 05 Jaan 2023

Lihtsalt ääremärkusena, et Tallinna DAB+ saatja töötab täna 850 W ERP-ga ja Koeru 950 W. Kui asi läheb kommertsteenuseks, siis on planeeritavad võimsused samades kohtades 10 kW. Siis peaks need probleemid kõik lahenema, ilmselt on sisevastuvõtuks vaja panna lisasaatjad Kristiinasse Tallinnas, Soinastesse Tartus, Kuressarde jne., aga nii tihedat võrku, nagu on täna FMi puhul, pole vaja, kuna erajaamadel on FM saatjad üldisel 500 W - 3000 W vahel ainult.[/quote]


Kas planeeritav Valgjärve saatja on sama võimsusega või isegi võimsam?
Kaardi järgi peab päris suure ala katma.
On selle kohta ka mingit infot liikvel?
PS.Telefonis ei oska ikka veel selle foorumiga normaalselt toimetada.

Kasutaja avatar
jbl123
DigiTVfänn
Postitusi: 564
Liitunud: 22:21, 04 Mär 2022
    Macintosh Safari
On tänanud: 130 korda
On tänatud: 13 korda

Re: FM -> DAB+

PostitusPostitas jbl123 » 23:28, 05 Jaan 2023

minul toimib autos dab + Kohilas Tallinna ja Tallinnas ilusti sõites.
DAB+ peab tulema FM asemele. Soola sisse oma FM raadio. ERR SD kanalid kinni panna DVB-T

Kasutaja avatar
roska
Digivanake
Postitusi: 1091
Liitunud: 03:00, 01 Jaan 1970
Asukoht: Eesti
    Macintosh Safari
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 199 korda

Re: FM -> DAB+

PostitusPostitas roska » 13:54, 06 Jaan 2023

Tartudigihuviline kirjutas:Kas planeeritav Valgjärve saatja on sama võimsusega või isegi võimsam?
Kaardi järgi peab päris suure ala katma.


Valgjärve osas mingit otsust ei ole, aga ega ta ei saa väiksem olla, kui Tallinn või Koeru. Seda pole koordineerima veel hakatud, aga ise arvan, et ta tuleb 15-20 kW.

siil udus
DigiTVfänn
Postitusi: 756
Liitunud: 02:27, 21 Juun 2008
    Windows 10 Firefox
On tänatud: 15 korda

Re: FM -> DAB+

PostitusPostitas siil udus » 14:28, 06 Jaan 2023

Huvi pärast küsin, et kas uuemad telekad on ka DAB võimekusega?
Mingi digiraadio otsing neil igatahes olemas on.

Kasutaja avatar
linni
Entusiast
Postitusi: 450
Liitunud: 03:00, 20 Sept 2007
    Windows 10 Chrome
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 13 korda

Re: FM -> DAB+

PostitusPostitas linni » 16:32, 06 Jaan 2023

siil udus kirjutas:Huvi pärast küsin, et kas uuemad telekad on ka DAB võimekusega?
Mingi digiraadio otsing neil igatahes olemas on.


Teleritel käib kõik netipõhiselt.

siil udus
DigiTVfänn
Postitusi: 756
Liitunud: 02:27, 21 Juun 2008
    Windows 10 Firefox
On tänatud: 15 korda

Re: FM -> DAB+

PostitusPostitas siil udus » 17:04, 06 Jaan 2023

Ei tea.
Mul telekas pakub, et teeks digiraadio otsingu antenni kaudu.
Aga ma ei ole praegu DAB levipiirkonnas nagu ma aru saan.
(netipõhiselt on mul muidugi igasuguseid raadiod telekas. Hea äpp on MyTuner)

Kasutaja avatar
sarvik
Edasijõudnu
Postitusi: 93
Liitunud: 03:00, 20 Sept 2005
    Windows 10 Firefox
On tänatud: 2 korda
Kontakt:

Re: FM -> DAB+

PostitusPostitas sarvik » 17:26, 06 Jaan 2023

Pigem on see DVB kaudu edastatavate raadiote otsimiseks, hetkel seal raadioprogramme ei ole.

Kasutaja avatar
Scott
Digivanake
Postitusi: 3156
Liitunud: 02:00, 22 Dets 2005
    Windows 8 Internet Explorer
On tänanud: 63 korda
On tänatud: 153 korda

Re: FM -> DAB+

PostitusPostitas Scott » 20:30, 06 Jaan 2023

Tegelikult on arusaamatu, miks DVB peal raadioid ei edastata. Tänapäeva teleritel on säästurežiim, saab ekraani välja lülitada ja heli läheb läbi ressiiveri korralikku kõlarisüsteemi.

Tulevikus võiks nii, et DVB-raadio on tubaseks kuulamiseks ja DAB autos-õues-mujal kohtades, kus sisu kaalub üles heli kvaliteedi nautimise.

Kasutaja avatar
satik
Moderaator
Postitusi: 3575
Liitunud: 02:00, 25 Veebr 2007
Asukoht: siin seal
    Macintosh Safari
On tänanud: 67 korda
On tänatud: 100 korda

Re: FM -> DAB+

PostitusPostitas satik » 12:55, 07 Jaan 2023

DVB puhul on takistuseks see kretinistlik Levira hinnastamise alus - bitipõhine. See üksi tapab põhimõtteliselt kõik jutud mingist kvaliteedi pakkumisest, nii võib ka unustada raadiokanalite levitamise sel meediumil. Kvaliteedis saaks küll paremini kui DAB puhul, kuid nagu näinud oleme, siis kvaliteet argumendina on kuskil tagumiste seas mõlemi puhul. Latt on ju juroopast ees - kuulake Euronewsi kanali heli, isegi keeleoskajad ei pruugi igakord aru saada mis sõna öelda võidi, ja nüüd mõtleme mida siis tähendab digitaalajastu ülikvaliteet............ Ei ole mõtet inimesi mõnitada nende juttudega, seltsimehed.

Kasutaja avatar
0000
Tegija
Postitusi: 3256
Liitunud: 09:19, 22 Mai 2003
Asukoht: Tallinn, Pirita
    Windows 10 Chrome
On tänanud: 221 korda
On tänatud: 75 korda

Re: FM -> DAB+

PostitusPostitas 0000 » 15:41, 07 Jaan 2023

Täna Tallinn-Aegviidu-Tallinn kogu tee mängis Raadio DUO. Ühes kohas seal vahepeal vist õrnalt korraks katkes ära, aga muidu oli levi kogu aeg ees. Muusika valik Raadio DUO-s oli ... hea. :)
Sul pole õigusi, et siin postituses manuseid näha

Keela Adblock

See veebileht toimib ainult reklaamirahadest.
Kui sa näed seda teksti siis sa blokeerid reklaame.
Palun kaalu Adblocki keelamist siin toetamaks Digi-tv.ee veebilehte.



Mine

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 49 külalist