Valitsus kinnitas ülikiire internetivõrgu rajamise

Siia võid lisada netist leitud uudise
Kasutaja avatar
satik
Moderaator

Re: Valitsus kinnitas ülikiire internetivõrgu rajamise

Postitus Postitas satik »

Tjah, VDSL2 tehnoloogia on lihtsalt jõusaalis käinud ja 2x tugevamaks saanud :) .

Mis sellest (nendest) kasu on kui näiteks mul küsitakse oma ostetud seadmetega 420m pikkuse ühenduse kasutamise eest mitu tonni kuus (saab kõlavalt nimetada "erilahendus") kuna optikast ei tule Eth (kortermajas = siis Eth juhe kliendi tuppa) mitte ADSL seadmesse jaamas vaid Eth-to-VDSL2 seadmesse (mis pealegi kliendi oma kah veel)!
Ülikiire rikastumise võimalus ISP jaoks, olen kindel et alguses on selle "viimase miili" lahendamisega pulli palju ja mitte kliendile vastuvõetavat.
ISP le pole ju mitte midagi tegelikult vahet - kas IP läheb kliendile otse LANi toas või käib enne miskist muust purgist läbi, temale on see ikka Eth ühendus.
Aga saab ennast tähtsaks teha (erilahendus my ass!), unustades et klient ise hankis seadmed, vastutab nende toimimise eest, pakkus know-how...

Krt lähen ropendan kuskil veel kõva häälega! :twisted:
Kasutaja avatar
seltsimees
Seltsimees

Postitus Postitas seltsimees »

loen seda teemat siin ja hellitan lootust et see "ime" ka meie maale lõpuks jõuab. Tulen just tagasi põhja rootsist ja olin seal ikka parajas "karu p****s" mitte mingites suurlinnades. Siis siin oli optilise kaabliga nett võimalik juba mitmeid aastaid tagasi ja seal külas kus ma ise olin oli 90 % inimesed selle ka võtnud. See viimase miili maks pole nende jaoks üle mõistuse (15 000.- SEK) aga siiski on see parasjagu kallis. Aga point on et seda on siin juba aastaid tagasi pakutud - meil teevad nüüd eesrindliku tiigrihüppe ! Ja päris kindlasti keerutataks meie oludes sarnase kaabeldamise eest oluliselt kõvem kirves selga. Tegemist ikkagi hajuasustusega ja kalju pinnasega jne.

Aga noh - hää et vähemalt plaanid tehtud. Elame näeme kuidas neid realiseeritakse.
Kasutaja avatar
faas
Moderaator

Postitus Postitas faas »

:) Ma ei looda kah endale midagi muud saada kui vasepaar see sajand. :)
DM8000, DM7020, VU+ Ultimo4K Toroidal T90 5W;4W;0.8W;4.8E;9E;10E;13E;16E;19E;23.5E;36E+1,1M 28,2E, LG OLED55E6V
Kasutaja avatar
mustkass
Dissident

Postitus Postitas mustkass »

Ma ei usu ka et Elion hakkab mulle eramajja valguskaablit oma raha eest vedama,see jutt lihtsalt suht ulme,kortermajades ise asi,sinna nad võivad (ja on juba paigaldanud) osades kohtades.
AmikoViper4KDreambox900Vu+Solo4K PhilipsCinema21:9 LGOLED65C6D
T90 T85 1,8 1,0 0,8x3 0,9x4
90E-30W

Pilt
Pilt
Pilt
Kasutaja avatar
satik
Moderaator

Mind ärritabki selle "hüppe" juures see et kui klient ise lahendab probleemid optikani siis raha küsitase ikka nagu oleks Elion ise kõik erilahendusena teinud ja enamgi veel.
Keegi ei arvagi et ISP peab nimelt optika panema igasse elamisse, kuid miks kottida neid kes ise saavad lahendused leitud? Oleks siis et puudub vastav infrastruktuur, see on juba praegu olemas.

Sorry et jutt kisub väga Elioni keskseks, kuid selle põhjuseks on asjaolu et nemad on täna siiski sellise optikavõrgu omanikud mis paljuski kattub ka uudiseks nimetatud projektiga, on isegi välja öeldud et projekti raames renditakse Elionilt optilist kiudu.
Elioni praegune käitumine aga on hoiatuseks ning heaks näiteks et tegelikut ei huvita kedagi mingi innovatsioon või arendus, midagi tegema hakatakse alles siis kui selleks on viimane aeg - muidu hakkavad kliendid üle minema.
Elioni puhul on paralleelne näide ju olemas - nende digitv saaga, kus jäädi rongist maha.
Kasutaja avatar
kalvis
DigiTVfänn

Postitus Postitas kalvis »

Kõigis kommentaarides olen kogu aeg hoiatanud, et tasuta lõunaid ei ole, st. kui valitsus kuskil ka raha puistab siis tavainimeseni seda ei pudene. Arvan, et märksõnaks on oma jopedele raha kantimine või korruptsioon.
Isegi digiTV üleminekul käristas riik välja kommertsstuudiotele aparatuuri ostmiseks et need siis viiksid FTA kanalid kommertsalasse. Saame digi, kuid tavainimesed nuumavad aparaatide müüjaid, pildi kvaliteet on tihti kehvem kui analoogi ajal.

EL nõuete järgi toetab EL oma rahadega vaid neid lahendusi, kus ehitatakse vaid viimase miili sidevõrku, olgu see kasvõi optika. Teine reegel on, et EL rahadest ehitatud sidevõrk ei tohi mitte mingil juhul kuuluda sidefirmadele, küll võib keskpunkti kokku koondatud jaama ja ehitatud võrku opereerida vähempakkumisel võitnud sidefirma. Võrk jääb kas riigi või KOV omandisse kes ei või seda maha müüa. Operaatorit võib konkursil vahetada. Selliste tingimustega poleks mul midagi ülikiire interneti rajamisse, kuid ma ei tea, et sedasi oleks kuskil eestis ehitatud.
indrpo
Entusiast

Postitus Postitas indrpo »

Satik, miks siis sellesse korrusmajasse toodet ei tellinud, keldrisse switchikapi kõrvale, oleks tava kodulahenduse tavahinnaga saanud ju? Edasi minevad seadmed ja liinid pole niikuinii Elioni mure.

Estwini tingimusi oli mustmiljon kaasaarvatud konkurentsi tekitamiseks peab Estwin kaabel algama punktist kus on vähemalt kahe erineva sideoperaatori valguskaablivõrk. Seega monopol on välistatud.
Rahad tulid minuteada sidefirmadelt ning euroopa liidult, eesti riik on vaid vahendaja rollis.

Eks igas riigis omad head ja vead, väidetavalt on väljaspool eestit näiteks avaliku tasuta wifi leviala leidmine lotomäng. Samas pidavat soomes omavalitsused sideoperaatoreid toetama, et asulates kõik kommunikatsioonivõimalused korralikult olemas oleksid jnejne.
Kasutaja avatar
satik
Moderaator

Jahjah, see püha lehm "korrusmaja"...
Vat ei ole korrusmaja. Minu seniste teadmiste järgi LAN ühendust see ei koti ka mitte üks raas et ei ole korrusmaja. Vastavad jupid on olemas mida FO külge panna, küsimus polegi vast mitte tehniline vaid just see et mida juletakse küsida selle eest et keegi saab oma seadmed "majutada" jaama. FO'ga liitmine on ühekordne tegevus ning võimaldab meediat konvertides paljusid ühendada, mitte ainult mind.
Kui aga otsida alternatiive siis jääb Elionil saamata peale selle 99.- ka eelnevad 462.- +kõnede tasud. Mul ei ole otseselt midagi selle vastu et tuletada meelde RouterOSi võimalused ja Nstreami trikid või et tutvuks Ubiquiti TDMA MIMO lahendustega.
Kas seda siis peaks tegema klient aastast 1976, olles mõnesaja meetri kaugusel FO'st ning pakkudes ise lahendut kuidas end ühendada? Lahendust mis on pealegi tuttav VC201 näol Elionile...
Praegu näib et mobiilimastis seadmekoha rent on koos lisanduva 200W toitevõimalusega odavam kui majutada kaks konverterit (2x6W toitevajadusega) jaama ruumidesse.

RB750G on nagunii plaanis majandama sättida kõigele vaatamata. IndrekP, oled oma jao juba kätte/toimima saanud?
indrpo
Entusiast

Postitus Postitas indrpo »

Seda enam on sinu puhul tegemist erilahendusega millega ei tegele Elionis lihtsad tehnikud vaid teise taseme töötajad. Jaamaseadmetele mingi ODF lisamine vms erilahendusteks ei ole just igapäevane tegevus, Elioni jaamades ei ole üleliigseid kiude või splittereid jalaga segada. Lisaks sellele kasutad sa selleks lahenduseks toidet, vasepaari koju, ning kindlasti siis ka üsna kiiret ühendust. Ei ole mina Elioni tehnoloogia inimene, ega ka Elioni turunduse inimene seega ei oska hinda ei kalliks ega odavaks pidada.

Mis puutub VDSL2 ja FO tuppa on Elionis see ammu olemas, lihtsalt piirkonnad on erinevad ja laienemine võtab kohutavalt aega ja raha. Ärikliendi seadmed on tulemas VDSL2 toega ning olemasolevad ADSL2+ sõlmed toetavad kenasti VDSL2 kaarte, seega 500m jaamast kuni 100Mbit/s (reaalne vast siiski ~70Mbit/s) vasepaaril pole unistus.
Ärimajades ja Korrusmajades siis praegu veel cat5e kuid kiudu veetakse kõrvale ja ka juba ehitatakse tooteid.

Jah RB750G käes ja töötab, korrusmaja 100/20 tuleb puhtalt läbi kuid lisa häälestamisega pole veel aega leidnud ja iptv on seadistamata, küll aga tundub, et võimaluste järgi on selle ruuteriga kõike võimalik teha.
Kasutaja avatar
satik
Moderaator

indrekp kirjutas:... kasutad sa selleks lahenduseks toidet, vasepaari koju, ning kindlasti siis ka üsna kiiret ühendust.

Mis puutub VDSL2 ja FO tuppa on Elionis see ammu olemas, lihtsalt piirkonnad on erinevad ja laienemine võtab kohutavalt aega ja raha. Ärikliendi seadmed on tulemas VDSL2 toega ning olemasolevad ADSL2+ sõlmed toetavad kenasti VDSL2 kaarte, seega 500m jaamast kuni 100Mbit/s (reaalne vast siiski ~70Mbit/s) vasepaaril pole unistus.

Jap, nii on kuid täna kasutan ma ju samuti jaama toidet (telefoni osa on seni analoog, te peate talle tooni hoidma :wink: ), vasepaari koju (muide seegi on enda muretsetud ja pandud osaliselt) ning kahe vaatajakohaga ühendust.

See on muidugi tore uudis et Alcateli ADSL2+ toetab VDSL2 kaarte (saan aru et seega pole vaja eraldi FO kiule trügidagi). 70-80Mbit/s kiirusega olen arvestanudki, tänane TG784 eriti oluliselt kiiremat ei võimaldakski. Kuid aru ma ei saa miks peaksin hakkama Ärikliendiks? Et saada normaalne upload ma küll firmat ei hakka tegema :D

Vaatame, mai alguses paneb Raivo ka mulle RB tulema. Katsetades jättis küll hea mulje, switch lasi 600-700Mbit/s läbi, ruutimisel jäi ka sinna 300 alla.
Kasutaja avatar
mustkass
Dissident

Aga kes elavad kaugemal kui 500m jaamast,siis pole midagi teha lihtsalt ei saa kiiremat ja kõik :x
90E-30W

Pilt
Pilt
Pilt
Kasutaja avatar
satik
Moderaator

Nad räägivad et tuleb ka 50Mbit/s pakett, see võiks levida ka ca 800m kaugusele jutuks oleva tehnoloogiaga. Max 1,2km kuid siis on arendatav kiirus vaid 30/6Mbit/s.
•Full VDSL2 bandwidth up to:
( Down Stream / Up Stream)
  »200m -> 100/55Mbps
  »400m -> 90/40Mbps
  »600m -> 70/10Mbps
  »800m -> 48/8Mbps
  »1000m -> 30/6Mbps
Cabling: twisted-pair telephone or ISDN wires (AWG24 or better) up to 1.2km.
Kasutaja avatar
mustkass
Dissident

Mnjah,mul jaamani kusagil 2 kilti.
90E-30W

Pilt
Pilt
Pilt
Kasutaja avatar
kumna
Edasijõudnu

Postitus Postitas kumna »

Maapiirkondades ülikiire interneti baasinfrastruktuuri arendav Eesti lairiba arenduse sihtasutus selgitas välja esimese projekteerimis-ehitushanke EstWin 001 edukad pakkujad.

Ühe kilomeetri võrgu projekteerimise ja ehituse keskmiseks hinnaks kujunes ligi 125 000 krooni. Kõigi pakkumiste hind kokku on umbes 50 miljonit krooni, teatas Eesti lairiba arenduse sihtasutus.

"Hankelepingute detailid ning lõplikud hinnad räägitakse edukate pakkujatega läbi hankelepingu läbirääkimiste käigus,” ütles sihtasutuse juhataja Olav Harjo.

"Hankelepingud saame edukate pakkujatega alla kirjutada peale riigipoolse rahastamisotsuse tegemist nendele projektidele. Kohe peale seda saavad välja valitud pakkujad alustada projekteerimise ja kõigi ettevalmistustöödega ehituseks. Loodame, et esimesed kopad lähevad mulda paari kuu jooksul," lisas Harjo.

Käesoleva hankega valiti välja terviklahenduste pakkujad avalikkusele kättesaadava elektroonilise sidevõrgu liinirajatiste projekteerimiseks ja
ehituseks.

Hange hõlmab fiiberoptiliste võrkude ja muude liinirajatiste
rajamiseks vajalike geomõõdistustööde teostamist, tehnilise projekti
koostamist, projekti kooskõlastamist ja maakasutuse seadustamist,
materjalide hankimist ning ehitustööde teostamist.

Hange koosneb seitsmest geograafiliselt eraldiseisvast projektist. Kõikide trasside kogupikkus on umbes 400 km.

Esimese hanke edukad pakkujad on:
Projekt ELA 001: Tapa – Roosna Alliku: Corle OÜ;
Projekt ELA 002: Väljaküla – Antsla – Valga: Eltel Networks AS;
Projekt ELA 003: Londi – Varstu: Ericsson Eesti AS;
Projekt ELA 004: Varstu – Võru: Eltel Networks AS;
Projekt ELA 005: Mäo – Roosna Alliku – Koeru: Corle OÜ;
Projekt ELA 006: Koeru – Rakke – Laekvere: Eltel Networks AS;
Projekt ELA 007: Mäo – Põltsamaa: Eltel Networks AS.

Eesti lairiba arenduse sihtasutuse asutati majandus- ja
kommunikatsiooniministeeriumi eestvedamisel Eesti infotehnoloogia ja
telekommuniatsiooni liidu liikmete poolt 2009. aastal.

Sihtasutuse eesmärk on ellu viia projekt EstWin. 2015. aastaks peab olema valmis fiiberoptiliste kaablite võrk, mis jõuab kõikide asulateni Eestis. Selle tulemusena peavad 98% majapidamistest, ettevõtetest ja asutustest olema võrgule lähemal kui 1,5 km.

Eesmärgi saavutamiseks peab sihtasutus järgneva viie aasta jooksul paigaldama üle 6000 km optilisi kaableid ning looma üle 1400 võrguühenduskoha.
http://majandus.delfi.ee/news/uudised/k ... d=30909399" onclick="window.open(this.href);return false;
Sul ei ole õigusi, et siin postituses manuseid näha.
Kasutaja avatar
kalvis
DigiTVfänn

Postitus Postitas kalvis »

Tänaseks on tagasisidet tulnud mulle eesti suurematelt teenusepakkujatelt. Toode ammu olemas, reklaami tehtud, kuid tahtjaid on nulli ringis.
Vasta

Mine “Uudised ... Netist”