MultiUser kirjutas:Energizer kirjutas:siil udus kirjutas:Nii röögatus sul see ka ei ole, et lisajahutust vajaks. Otse päikese käes ei ole muidugi ühtki arvutit vaja pikalt hoida.
Tundub et ITShopi omad ei ole mu kastile korpuse jahutust paigaldanud, aga möödunud suvekuumuse kogemusele tuginedes ei teeks see siiski paha. Asi pole selles et mu kast hirmus "kallis oleks", aga lisajahutus oleks siiski mõistlik just ennetaval põhimõttel.
Mida
Kas sellel masinal pole siis toiteploki ventikat?
Tavaliselt ajab toiteka oma asja täiega ära. Mul pole ühelgi arvutil eraldi korpuse ventikat olnud. Ja mul on suhtkoht võimsa prosega masinad olnud. Olen isegi olemasolevaid toiteka ventikaid aeglasemaks tuuninud, niiet emaplaadi juhtimisega saaks asjad "termokontrolli" alla.
Loomulikult sõltub, mida arvutiga tehakse. Kui ikka tundide viisi prosekoormus põhjas on, siis on ilmselt mõtet lisajahutusele panustada. Aga üldjuhul, kui prosel on korralik jahuti (prosetootja originaalid selleks üldjuhul ei kvalifitseeru), siis ei ole mõtet eraldi jahutusel. Eeldan, et toiteploki vurr töötab ning korpuse õhuvoolud on korralikult paigas.
Niipalju kui sisse olen piilunud siis toiteplokk on loomulikult jahutusega ja samuti tundub et ka Inteli prose on box versioon ehk siis koos ventika ja radikaga (ei saagi aru smile11 , kuidas nad suudavad sellist konfi nii odavalt müüa. Kui hakata selliseid komponenti eraldi ostma ja ise kokku panema siis tuleks kast kindlasti kallim kui poes kokkupanduna).
Aga mida pole, korpuse esi või tagapaneelile lisandina paigaldatav korpuse jahutus.
Miks ma seda vajalikuks pean: Vana arvuti keeldus nende ca + 31 C temperatuuride juures eelmisel suvel töötamast, hakkas tegema iseeneslikke restarte jne.Stabiilsemaks muutus alles siis kui korpusele lisajahutuse paigaldasin, tavalise 80mm-se. Arvuti ei asu otses päikesevalguse käes vaid arvutilaua riiulil laua all, mis on kastile ette nähtud. Samas arvutilaud asub küll jah toanurgas kahe akna vahel, juhtumisi on üks aken lõunapoolne ja teine läänepoolne. Lõunapoolsed aknad aga on paraku nagu suured kütteallikad (suured pakettaknad, mis juba varakevadel kütavad päikesevalgusega toa üles... , nii ongi ventilatsioon suht puudulik. Eriti nii kuumadel suvepäevadel nagu mullu suvel, kui isegi kõikide akende lahtihoidmine ei andnud mingeid tulemusi sest õhk ei liikunud (tuult ei olnud). Olen kuulnud et nii mõnigi kasutab sellistes olukordades arvuti jahutamiseks tavalist laua või põrandaventilaatorit... Ei tea kas sellest abi oleks, aga ma lihtsalt kardan et ilma lisajahutuseta uus kast toime ei tule. Kuigi uus kast ei ole väga suur, tal on kaks õhutusava vasakpoolsel küljepaneelil kkust emaplaadile ligi pääseb. Lihtsalt imelik on vaadata et tagapaneelil pole ventikat (olen harjunud seda nägema).
Uue arvuti ASUSe emaplaat peaks manuaali järgi olema küll igati intelligentne ning peaks olema võimeline vähegi puudulikuma jahutuse korral süsteemi kas välja lülitama või ventikate kiirust tõstma. Lisaks pidavat olema ka igati ennetavalt intelligentne kui prose või mälude või FSB taktsagedustega midagi juhtub. Ülekellata lubab ka, aga vaevalt et ma neid seadeid näppima hakkan.
Mõnevõrra võib-olla leevendab olukorda see et mul pole kastis ühtegi lisa PCI ja PCIe kaarti, mis võiksid kasti sisemist temperatuuri tõsta, kasutan integreeritud graafikat, heli ja võrku.
Paigaldan ubuntule gKrell monitori ja annan teada pärast mida ka BIOS arvuti temperatuuride kohta ütleb..