Eesti digi televisioonist artikel

Siia võid lisada netist leitud uudise
Kasutaja avatar
mesilane
DigiTVfänn

Postitus Postitas mesilane »

Plinn kirjutas:Inimesed ei ela ainult paari suurema linna tiheda asustusega magalates, et tõmbame aga uue kaablijupi naabermajast kohale ja hopsti! - jälle sadakond klienti juures.
1990'ndate alguses, kui tuli SAT-TV siis ehitati paljudes külades kaabelvõrku - ühest eramust teise eramuni või siis mööda elektriliini poste. Kuivõrd kvaliteetset välipaigalduseks sobivat kaablit saada polnud, olid kanalid meeterlainel. Tänaseks on need võrgud füüsiliselt amortiseerunud ja ega ka Eesti tänased kaabelfirmad nende aretiste vastu eriti huvi tunne. Nüüd on õnneks Elion oma IPTV'ga, aga sealgi jääb asi paljudel juhtudel "liinide kvaliteedi" taha :( Üksikutel taludel võimalusi peaaegu polegi, kui just rikkur pole tuleb leppida lumesajuse analoogpildiga :(
Kasutaja avatar
kokku123
Digivanake

Postitus Postitas kokku123 »

ZoomTV imeb vilinal.
Kasutaja avatar
andruss
Edasijõudnu

Postitus Postitas andruss »

Tigekalal õige märkus - "hoolikalt valitud kanalit" - see on nagu anekdoot.Need klounid ei teagi mis head kanalid on...
Kasutaja avatar
vanemleitnant
DigiTVfänn

Postitus Postitas vanemleitnant »

Mulle tundub järjest rohkem, et need kes zoomi (ja ETV-d + Kalev Sporti) digis vaatavad on vait ja need kes ei vaata kisavad.
Kasutaja avatar
mesilane
DigiTVfänn

vanemleitnant kirjutas:Mulle tundub järjest rohkem, et need kes zoomi (ja ETV-d + Kalev Sporti) digis vaatavad on vait ja need kes ei vaata kisavad.
Ei maksa oodatagi, et eestlased DVB-T'd massiliselt vaatama hakkaks arvestades praegust kanalivalikut. Võibolla ainult need vähesed kel on huvi ja asukoht võimaldab antenniga püüda soome TV kanaleid. Üksikud fanaatikud ehk ainult Kalev Spordi vaatamiseks. Isiklikult olen proovinud vastuvõttu nii Hauppauge HVR-4000 kui ka Hauppauge NOVA-USB diversityga. Isegi teletorni vahetus läheduses on vaja hakkimise vältimiseks korralikku antenni. TV kaartidega kaasasolevate "pulkadega" pole lootustki stabiilset pilti saada.
Kasutaja avatar
Plinn
Entusiast

Postitus Postitas Plinn »

vanemleitnant kirjutas:Mulle tundub järjest rohkem, et need kes zoomi (ja ETV-d + Kalev Sporti) digis vaatavad on vait ja need kes ei vaata kisavad.
Vaatan ja ei kisa. Väga vait kah pole olnud kuid hetkel minule kättesaadavatest telekavaatamise võimalustest on see parim.
Elan "miljööväärtuslikus (kõdu)rajoonis"
Starmanil loomulikult puudub huvi seda kaabeldada. Saadav oleks Elioni digi, kuid pean seda mõttetult kalliks sest mind huvitavad kanalid on mööda eraldi maksustatavaid teemapakette laiali jagatud. Mistahes satipanni ma oma tahtmise järgi majale külge kruvida ei saa ja päris keeruline oleks isegi kohta leida, et lõunasuund piisavalt vaba oleks. No ja näiteks Viasati hind on veel omaette teema...
Katusele oma tahtmist mööda antenne paigaldama kah ei pääse - põhjuseid on mitmesuguseid erinevaid ja siin kirjeldama ei hakka. Aastaid olen telepilti vaadanud tuppa äramahutatud antennidega, mõnikord suuremate- mõnikord pisematega. Pilt on enam-vähem ees ja olen harjunud telekat pigem infoallikana kasutama kui tõsise meelelahutajana. Pildid rohkem või vähem täpilised ja teralised ja peegeldustega - noh eks iga üks teab isegi, milline võib olla üks s*tt pilt. Aja jooksul on ümberkaudsed korteriühistud jõukamaks saanud ja oma majadele usinalt plekkatuseid paigaldanud - mis aga tubasele telelevile kohe üldsegi hästi ei mõju.
Umbes kuu aega tagasi tõin prooviks koju siis selle paljukirutud ja mõnitatud starmani "Zuumbox"-i....
Seal elades pole ma omade võimaluste juures nii head pilti veel eetrist püüdnudki. :) Muidugi! - telekaks on mul kah ainult mingi 14" CRT... ja kuna olen rohkem harjunud vaatama pilti kui tervikut (täpsemalt! - jälgima sellel kujutatud tegevust), mitte ekraanilt piksleid lugema, siis saan ses osas olla ainult rahulolu ise. Eks ta sihuke vähenõudliku inimese "satelliit" ole.. :lol:
Ainus, mis pisut häirib, on see, et süsteem on tundlik mobiiltelefonidele. Kindalsti mõjub ka see, et antenn on toas, mitte kusagil maja katusel kõrgustes. Kui kusagil lähikonnas mõni mobiiltelefon aktiveerub (ja suures puumajas on neid ja nende kasutajaid ikka päris mitmeid!), siis kipub pilt katkuma. Samas kui muidu antennist tulev signaal on pea stabiilselt 97% ja "Q" on 97-100%.
Veel! - selle sama antennitükiga, millega dvb-t'd püüan, ei saa samas (soinaste) mastis detsimeetril töötavat TV3 analoogpilti kohe kuidagi puhtalt kätte.
Programmivalik... no see on eraldi teema ja niipalju kui inimesi niipalju arvamusi. Minul on sellest valikust mõnedel kanalitel küllalt vaatamist ja rohkem ei jaksakski. Keegi teine leiab jälle paar teistsugust kanalit omale ja kolmas veel midagi kolmandat... Enamikele neist kanalitest on ju ikkagi oma auditoorium olemas. Kui suurem osa oleks nö "supervaadatavad" - siis vist tekib juba tunne nagu raamatupoes, kus riiulid on lookas ülihuvitavate raamatute all, kuid tead, et lugemiseks pole ei aega ega jõudu.
bljumkin
DigiTVfänn

Postitus Postitas bljumkin »

mesilane kirjutas:
Ei maksa oodatagi, et eestlased DVB-T'd massiliselt vaatama hakkaks arvestades praegust kanalivalikut. Võibolla ainult need vähesed kel on huvi ja asukoht võimaldab antenniga püüda soome TV kanaleid. Üksikud fanaatikud ehk ainult Kalev Spordi vaatamiseks. Isiklikult olen proovinud vastuvõttu nii Hauppauge HVR-4000 kui ka Hauppauge NOVA-USB diversityga. Isegi teletorni vahetus läheduses on vaja hakkimise vältimiseks korralikku antenni. TV kaartidega kaasasolevate "pulkadega" pole lootustki stabiilset pilti saada.
Minu arust on tol zuumil eeldust levida igasugustesse valvuriputkadesse,kontoritesse,katlamajadesse etc,kus olemas tööl telekavaatamise võimalus, :wink:
Kasutaja avatar
mesilane
DigiTVfänn

bljumkin kirjutas:Minu arust on tol zuumil eeldust levida igasugustesse valvuriputkadesse,kontoritesse,katlamajadesse etc,kus olemas tööl telekavaatamise võimalus, :wink:
Kõrgema sagedusega digitaalsignaal levib nurga taha kehvemini kui madalama sagedusega analoogsignaal. Keegi väidab vastupidist ?
Kasutaja avatar
jyri403
DigiTVfänn

Postitus Postitas jyri403 »

On ka erandeid. Mina vaatan Kalev Sporti ka läbi zuumi ja ETV-d ka kord digist, kord analoogist ja kisan kahh, sest soome digi mpeg2 ja ETV analoog teevad ETV eetridigile, Kalev Sport digile(eeter) ja zuumile pildikvaliteedi poolest pika puuga ära. Endal 32 tolli LCD pill. CRT-ga sama asi. Siin pole mõtet vaielda. Meie mpeg4 on kehv.
Kasutaja avatar
tonuj
Entusiast

Postitus Postitas tonuj »

Minu jaoks muutub Levira Digi-tv atraktiivsemaks siis kui ka teised olemasolevad K2 ja TV3 ning uued eesti kanalid sinna ilmuvad ja kui ilmub müügile salvestusvõimalusega (või usb ketta lisamise võimalusega) vabakanalite tüüner. Teiste mepg-2-st mpeg-4 ja ümberpakitud madala pildikvaliteediga kanalite eest ei kavatse raha maksma hakata. Niikaua vaatan kvaliteetset pakkimata analoogpilti ETV,K2,TV3.
Kasutaja avatar
jyri403
DigiTVfänn

Postitus Postitas jyri403 »

mesilane kirjutas:
Ega jah, pole siin midagi head loota. Ainuke asi DVB-T massiliseks levikuks Eestis on analoog planeeritust varem kinni panna nö jõumeetodil, et inimestel ei jääks muud üle, kas ipTV(Elion), Viasat või DVB-T võtta (üle poole, kes väljaspool kaabelvõrku elavad).Zuumi kehvapoolset pilti vaatama raha eest küll ei kutsu, väitku mõni Leviraga seotud foorumlane siin, mida iganes...
Ise eetri analoogTV-d kodus ei vaata.
Kasutaja avatar
Chill
Entusiast

Postitus Postitas Chill »

jyri403 kirjutas:
On ka erandeid. Mina vaatan Kalev Sporti ka läbi zuumi ja ETV-d ka kord digist, kord analoogist ja kisan kahh, sest soome digi mpeg2 ja ETV analoog teevad ETV eetridigile, Kalev Sport digile(eeter) ja zuumile pildikvaliteedi poolest pika puuga ära. Endal 32 tolli LCD pill. CRT-ga sama asi. Siin pole mõtet vaielda. Meie mpeg4 on kehv.
Ei ole nõus sellega,nagu oleks DVB-T ETV pilt analoogist kehvem,isegi kui analoog on ideaalleviga,rääkimata kehvematest vastuvõtutingimustest.Eelkõige teravuses ja detailiderohkuses on tuntav vahe digi kasuks.Kui kellelgi on vastupidi,siis tuleb vast põhjust otsida konkreetsest zuumboxist või teleri(te)st.Ja meeldetuletuseks - analoogsaatjatesse tuleb sisse MPEG2 digist saadud signaal,seega rumal oleks analoogpilti taevani kiita kui puhast,veatut jne.
Tõsi Elioni IPTV kaudu edastatavale MPEG2 pildile jääb DVB-T pilt siiski nõksu alla,aga see vahe pole suur.Kõige rohkem on seda näha kanali logo juures,kus selle piirjooned kiiresti liikuva pildi puhul hägustuvad.Eks kooderi seaded vajavad veel peenhäälestust ilmselt.
Mina olen igaljuhul DVB-T fänn ja ma ei saa aru sellest suures osas mõttetust ja ebaadekvaatsest vingumisest siin ja mujal,kuigi üht-teist oleks ka mul ette heita,eelkõige Levirale - saatjad võiksid tunduvalt võimsamad olla näiteks,ei pea niimoodi koonerdama minu arust.Soomes on heale levile näiteks tunduvalt rohkem panustatud.Ja üldse Levira ei ole end näidanud kui kvaliteetettevõte,toome näiteks selle pohhuismi,kus K-Nõmme mast kuude kaupa vigast signaali edastas ja see ämber selle 33. kanali saatjaga (neid vilju nopime suvel,kui soome ja eesti signaalist üks sigrimigri kokku tekib).
Siis sellega on tõesti väga lollisti,et K2 ja TV3-e digis pole,aga see on siiski ajutine nähtus ja ei kesta igavesti.Zuumi kanalite valikuga aga võiks minu arust küll enamvähem rahule jääda kui arvestada ressursi piiratust ja seda,et need kanalid on valitud Starmani kaablikanalite seast (kuigi tahaks ka veel et VH1 ja Travel seal oleksid,ehk jõuavad kunagi?).Loomulikult näeb sati pealt palju huvitavamaid asju,mis aga ei ole üldse meie regioonile mõeldud,seega neid ei saagi edastada,ei zuumis ega kaablis ega kusagil.Ja olgu seal zuumis ka mõttetuid kanaleid minu arust,nagu spordi,uudiste või vene kanalid,mind see ei häiri,sest ma aktsepteerin seda et on kindlasti ka neid inimesi keda just need huvitavad ja kindlasti pole neid vähe.Mul põhiline et need kanalid oleks olemas mis mind huvitavad,näiteks NG,mis lõpuks ka lisati.
Riistvara kättesaadavusega on ka kõik ok - ma usun et mitte kellegile ei tohiks üle jõu käia maksta mingi närune 39.- kuus boxi eest renti ja rentida saab ju igaüks,ei pea zuumi lepingut tegema.Ja ega see väljaostuhindki - 2000 - midagi erilist pole,arvestades,et box toetab HD-d,HDMI-d ja on seega küllaltki tulevikukindel.Samas see box on tegelikult kohitsetud versioon universaalsest boxist,mis toetab ka DVB-S2-te.Seega selline DVB-S2 lisamoodul võiks sellele müügil olla ja ka tarkvara vastavalt arendatud.Praegu aga sellist moodulit kasutada ei saagi,kuna kuigi trükiplaadil on koht selle jaoks olemas,siis ei ole suvatsetud joota sisse pesa ega sinna ümber passiivelemente.Samuti tuleks aretada välise USB ketta kasutamise võimalus,riistvara ju suudaks,vaja ainult tarkvara vastavas suunas arendada.
Igal juhul tänu DVB-T-le näen ma nüüd maal nii ilusat pilti ja selliseid kanaleid,mida seal kunagi varem nähtud pole.Tõsi,oleks mul võimalus saada sinna Elioni IPTV-d,ei kõhkleks ma hetkegi viimase kasuks.
DVB-T kaudu aga saaks ilusa pildi kätte läpakaga autos,matkal jne (See ongi DVB-T suurim pluss,katsu sa SAT-i kaudu sama tulemust saada!),kui ainult levi korralikult arendataks,sest praegu on selline mittepaikne,ilma massiivse välisantennita vastuvõtt võimalik kokkuhoiupoliitika tõttu vaid mastidele suhteliselt lähedal.Kaugemal ei saa tihtipeale üleüldse signaali kätte,isegi paikselt ja välisantenniga,kuigi levikaardi järgi justkui levi oleks.
Seega kitsaskohti on,kuid üldjoontes on suund õige ja analoog võiks minu arust küll võimalikult kiiresti DVB-Tga asenduda,2009 algus võiks sobiv aeg olla näiteks.
Kasutaja avatar
tonuj
Entusiast

Postitus Postitas tonuj »

Ei ole nõus sellega,nagu oleks DVB-T ETV pilt analoogist kehvem,isegi kui analoog on ideaalleviga,rääkimata kehvematest vastuvõtutingimustest.Eelkõige teravuses ja detailiderohkuses on tuntav vahe digi kasuks.Kui kellelgi on vastupidi,siis tuleb vast põhjust otsida konkreetsest zuumboxist või teleri(te)st.Ja meeldetuletuseks - analoogsaatjatesse tuleb sisse MPEG2 digist saadud signaal,seega rumal oleks analoogpilti taevani kiita kui puhast,veatut jne.
digi puhul sõltub pilt väga palju bitratest.
ma ei suuda ETV analoogpildis leida selliseid MPEG digipakkimis vigu nagu Digi-tv ETV pildis, järelikult kui isegi kuskil edasikande ahelas kasutatakse MPEG-2 pakkimist on see väga korraliku bitratega, pakun vähemalt 10-12 Mbps, mõni teadjam võiks kommenteerida.

Digi-tv saab oma signaali otse ETV stuudiost SDI signaalina ja see pakitakse miski 2-3 Mbps kokku. isegi kui AVC on 1,5-2 korda parem pakkimisformaat, ei küüni see praegult analoogsignaali kvaliteedini.

Digi-tv-s on mindud selle peale, et rohkem kanaleid madalama bitratega.
Tõsi Elioni IPTV kaudu edastatavale MPEG2 pildile jääb DVB-T pilt siiski nõksu alla,aga see vahe pole suur.Kõige rohkem on seda näha kanali logo juures,kus selle piirjooned kiiresti liikuva pildi puhul hägustuvad.Eks kooderi seaded vajavad veel peenhäälestust ilmselt.
jälegi bitrate on asja võti, elion saab terve riba panna ühe kanali alla mida sa parajati vaatad, Digi-tv-s jooksevad kõik korraga.

eks parandage kui olen valesti aru saanud!

ainult korraliku bitratega HD pilt võib asja päästa.
Kasutaja avatar
a1
DigiTVfänn

Postitus Postitas a1 »

jyri403 kirjutas:Meie mpeg4 on kehv.
aga seeeest pop ja noortepärane :lol:

Võtsin siis ka lõpuks kätte vaeva võrdluseks.
Box üle HDMI ja antennikaabli teleka külge ning telekas PIP DW reziimi (kaks pilti kõrvuti). Ühes aknas siis ETV boxist ja teises ETV analoogeetrist (Koeru mast).

Pealiskaudsel vaatamisel vahet ei tee, kuid täpsemal jälgimisel on näha, et esimese akna pilt ei ole nii terav kui teise akna oma, logo ja subtiitrite ümbrus on esimeses udune ning omab moonutusi. Kui kaamera liigub, siis kohati liiguvad kaasa mingid kummalised varjud või pildi detailid, mis sinna selgelt ei kuulu. Kõige hullem on minuarust see, kui terve kaadri heledus ühtlaselt muutub, siis on kohe jõnksumine taga.

Ehk siis, ETV pilt analoogeetrist on parem, kuigi peab tunnistama, ka selles pildis on vigu, mis viitab digitaalsele protsessile signaali teel.

Kui Kanal2 peaks digisse ilmuma, siis olen suht kindel, et tulemus oleks vastupidine, sest see on analoogsignaaliga ikka väga karvane.

Lisaks veel, et leidsin kanali ETV Sport :lol:
Foorumil
Kasutaja avatar
Scott
Digivanake

Postitus Postitas Scott »

a1 kirjutas:...
Lisaks veel, et leidsin kanali ETV Sport :lol:
Mina sain täna ette "MENUCOVERY" kanali.

Põhjustab seda boks ise, kui puldi nuppe liiga kiiresti vajutada.
Vasta

Mine “Uudised ... Netist”