mustkass kirjutas:Kas sul sellel CRT-l teatud saadetel osa pilti nagu ära ei kao,mul siin Finlux CRT ka suur aga on 4:3 ja osa pilti koos tekstiga lihtsalt teinekord ei näe mul amino tal järel olen püüdnud aminost sätitda ja telekast neid formaate aga kuna telku on 4:3 siis teatud filmid,saated lihtsalt ei näe teksti kuna praegust paljud asjad ju 16:9 oleks 16:9 CRT aga ei ole kuidas sinul sellega on?
Ma ei tea, ei mäleta et oleks probleeme olnud. Telekas lõikab lihtsalt servad maha, kõik on näha,lihtsalt kogu pildiinfo, k.a kanalilogo. Pildi mõõtmed on küll natuke vähendatud (ülevalt ja alt), aga see ei ole nii hull, ei sega vaatamist. Tegelikult, kui aus olla siis RAI näitab ka 90% 16:9-le ja siis on tõesti imelik, kui reklaamid on 4:3, aga seriaali/filmi jätkates on suhe ca 10 sekki 4:3,tundub kuvasuhe liiga suur, st pilt on nagu lärakas,siis lülitavad 16:9 ja pilt on jälle "OK". See tuleb sellest et olen juba harjunud filme 16:9 peal vaatama. Kuna kasutan subide tellimiseks TXT 777, siis on subid põhimõttelised selle alumise musta riba peal, txt tuleb telekal 4:3 suhtega,ei riiva pilti, ka alumist serva mitte, vaatamata sellele et pildi signaal on 16:9. Samas uudised tulevad seal 4:3 ja see on hea, sest ülevaatlik info, tiitrid, tekstiinfo on kõik üle ekraani seal kus nad olema peavad.
Kui telekas on Auto režiimis siis ta saab aru, millal kuvasuhe ringi lülitatakse. Kusjuures tuuner on seatud 4:3 Letterbox, ja sellest lähtuvalt on telekal kama kaks, mis signa sealt kanalilt tuleb, auto reziimis lõikab 16:9 ikka servad maha ja kui on õige, siis näitab 4:3- ühesõnaga ta ignoreerib dreami sätteid, see kuvasuhe on ilmselt pildiinfos sees. Samas tundub et dreami enda GUI on jah 4:3. Kui panna dream 16:9-sse siis on GUI kohe teleka kuvasuhtest paigast ära, lapik ja väike
Kuid pean tõdema et teleka 16:9 formaati ei saa kasutada ka päris 16:9 signaaliga, pilt surutakse ülalt-alt veel lapikumaks.Seega, enamasti kasutan siis 4:3 TV ja 16:9 signaal. Siis järgneb 4:3 TV-4:3 signaal, aga 16:9-16:9 ei saa kasutada.
Ainuke millega telekas toime ei tule, on HD või muus resos salvestatud videoklippidega (Muusikavideod). mpg ja avi, ei sisalda telekale vajalikku pildiinfot, nad kõik tulevad PAL SD-s vaatamata faili resole. Siis võib küll olenevalt salvestisest kas logo või osa tekstist serva "taha" ära kaduda. Mõne klipi puhul kasutan vaatamiseks teleka super-zoom-i, pilt tehakse suuremaks. Samas saab superzoomis pilti natuke ka liigutada, üles-alla, paremale vasakule , umbes nagu arvutimonitoridel pildi liigutamine käib. Milleks seda vaja on, ei tea, aga paistab, et mingi "kadunud" pildiinfo esile toomiseks, nt alumist teksti mis on serva taha kadunud, saab ülespoole tuua. Samas kannatab seeläbi mingi osa pildi ülemisest servast. Olen proovinud sättida , aga suurt tolku sellest pole. Kaldun arvama, et kõige paremat efekti annab see superzoom telekat arvutimängudega kasutades. Ei pea silmas tänapäevaste arvutikaartidele sobivaid mänge vaid vanemaid. Arvutimängudel saab ju videosettinguid (reso) muuta. Ja siis pärast kalibreerid nii, et kõik oleks enam-vähem nähtav.
KUi panen 16:9 resoga DVD mängima, siis lõikab telekas samuti lihtsalt servad ülalt-alt maha. Aga pildiinfo, st tekst ei kao kuhugi.
Kui seletus oli keeruline, siis proovin mobiiliga mõned pildid teha, saate aru, millises reziimis, kuidas mul pilt on.
Kokkuvõttes 29" tollisega ei ole hullu,21"-sega oleks probleem.
Samas mul on teine panasonic CRT, mille 20" CRT kinekas ei ole mitte 4:3 vaid 16:9. Selle telekaga kipub 4:3 suhe üle ekraani valguma. Pole proovinud kui tuuner 16:9 suhtele seadistada ja siis 16:9 pilti vaadata... Peab ära proovima.
Samas vaadatakse selle telekaga põhiliselt 13E pealt venelaste 1 channelit ja RTR-i. Ja seal 98% saadetest 4:3...nii et vahet pole.