FTA (vaba leviga) Eesti DVB-T

Foorum terrestiaalse digi-tv teemadel
Vasta
Kasutaja avatar
kokku123
Digivanake

Re: FTA (vaba leviga) Eesti DVB-T

Postitus Postitas kokku123 »

Muideks sai vaadatud elioni kaudu ka seda eurovisiooni siis. Ja peab tunnistama et ETV peal oli kuradi hea pilt samal ajal kui Yle2 oli puhas ruudumeri.
Kasutaja avatar
faas
Moderaator

Postitus Postitas faas »

Tundub,et las olla see kvaliteedi jutt ja minu arvamust ei muuda miski peale oma silma :)
Kasutaja avatar
sniff01
DigiTVfänn

Postitus Postitas sniff01 »

faas kirjutas:Tundub,et las olla see kvaliteedi jutt ja minu arvamust ei muuda miski peale oma silma :)
paistab sedasi jah. Võidki rääkima ja küsima jääda vastust ikka ei saa.
Mis sest, et ühel puhul näed teravsut ja selgeid piirjooni aga teisel puhu l "plastiliini" siis tuleb välja, et ikka kehv algmaterjal. See et jalgpall ETV 3 mega peal tiksus las tiksus, ega see pilti teravamaks ei tee. Kui kogu pild iainuke staatilin objekt on infoväli pildi servas ja selle vaatamiseks tugevasti pingutama, et sellest udukogust aru saada, mis seal kirjas ja seda siis ca 2,5-3 m kauguselt 42''lt ekraanilt no ju siis see krdi hea pilt ja vaat, et paremgi kui kui teistel, ainuke viga on see, et see paremus ei väljendu kuskil.

OK, diletandi kommentaar asjale.
Võtan digikaamerast DV formaaadis faili, mis siis suhteliselt pakkimata asi siis. Kasutan täiesti suvalisi setinguid selle konvertimiseks mpeg2 või mpeg4. Mõlemal juhul saan märkimisväärselt suure faili, mis on küll oluliselt väiksem kui algmaterjal.
Ainuke viga, mida ma ekraanil näen on miskid udukogud. Aga see eest olen väga suure faili.
Teine katse, näen rohkem vaeva et koodreid/dekoodreid õigesti seadistada ning saan oluliselt väiksema failisuuruse mõlemal juhul ning pilt mis ekraanilt vastu vaatab on igati silmasõbralik ning "siilid udus" on kadunud.

Ehk teisisõnu, olgu see bitrate kui suur tahes aga kui kodeerimine toimub mingitel valedel alustel siis see bitreidi hulk ei muuda pilti paremaks.

Eks lükake ümber või kiitke takka sellele teooriale. Kogu vahe on see, et mina tegin seda amatöörvahenditega aga eetrimüra tuleb profitehnikaga ja proffide poolt. Või ma eksin selles viimases??

Tundub, et esimene versioon kus olemasolevat tehnikat ja tarkvara ei osata vastavalt kasutada ning kellegil vastavatest tegelastes ei ole soovi/tahtmist seda viga tunnistada ja rääkida ausalt ära (nagu Agu Sihvka omal ajal tegi) milles point on.
Selle asemel käib üks eneseõigustus ja teiste maha tampimine.

Roska , tahtsid konkreetseid küsimusi, said konkreetsed küsimused.
Kuidas oleks nüüd vastustega??
Kasutaja avatar
renee
DigiTVfänn

Postitus Postitas renee »

sniff01 kirjutas: See et jalgpall ETV 3 mega peal tiksus las tiksus, ega see pilti teravamaks ei tee. Kui kogu pild iainuke staatilin objekt on infoväli pildi servas ja selle vaatamiseks tugevasti pingutama, et sellest udukogust aru saada, mis seal kirjas ja seda siis ca 2,5-3 m kauguselt 42''lt ekraanilt no ju siis see krdi hea pilt ja vaat, et paremgi kui kui teistel, ainuke viga on see, et see paremus ei väljendu kuskil.

OK, diletandi kommentaar asjale.
huvitav, minul on jalgpalli staatiline infofäli - 40" SONY LCD 3m pealt vaadates - väga selge - 40km mastist ja 1 antenn 40 elemendine logo.
etv pilt on ikka üle prahi, tv3 on praegu ikka nõmeda kvaliteediga - nii nagu ta sealt tasuliselt muxist tuleb.
siin oli hoopis keset päeva mingit jama, mul kvaliteet levi ja kvaliteet mõlemad 97..99%, aga fta kanalid kõik müra täis???!!!! ja igasugune levikõikumine kohe ruudud ekraanil!!!!
Logoga õhtul jalka finaali aeg oli ainult korra müra.
kui kasutasin spets dm triax antenni, siis on mul sitem levi 99% kvaliteet 67..87%, krt selle odava logo'ga saan kogu aeg ka digi vahtida, kalli antenni pean ilmselt minema viskama.
Viimati muutis renee, 09:03, 30 Juun 2008, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Zuumbox
Digivanake

Postitus Postitas Zuumbox »

roska kirjutas:Kalev Sport edastab ju 16:9 pilti isegi, aga nad ei saada WSS-i ning ükski STB seetõttu pilti ümber ei lülita.
Seda ma tean isegi; ma tahtsin teada mida selles suhtes ette võetakse?
DVB-T, DVB-T2: Golden Media Mania 3 HD & Sony32W4000; antenn 21...69 17dB, kõrgus 45+11 m; võimendi AD20-1,9/AMT; suund Espoo
Kasutaja avatar
valgekotkas
Admin

Postitus Postitas valgekotkas »

sniff01 kirjutas: Ehk teisisõnu, olgu see bitrate kui suur tahes aga kui kodeerimine toimub mingitel valedel alustel siis see bitreidi hulk ei muuda pilti paremaks.
nonii - ma tean, et kohe saan kõvasti sõimata :P aga minu jaoks oli piisav tõestus selle kohta, et kanalid on paljuski ise solkimise taga ja ka algmaterjal on väga määrav CL (Meistrite Liiga) ülekanded tv6-es - tv6 pildikvaliteet oli selgelt parim mulle võrdluseks kättesaadavate hulgast (kõik ülejäänud pildid tulid satilt) - eriti jube oli P.emier :lol: ... täpselt samas seisus on ka muideks paljud HD kanalid :lol: - seoses jalgpalli EM-iga sai pisut põhjalikumalt jälgitud ORF1 HD-d - jalgpalliülekanded olid perfektse pildiga, samamoodi stuudiosaated alates jalgpallipäevikust, uudistest jne aga sarjad ja filmid on selline fifty-sixty teema - konkreetne näide on laupäevaöine "Red dragon" - lükkasin võrdluseks dvd ka jooksma ja dvd pilt oli müravabam :wink: - olen seda filmi näinud ka ühelt teiselt HD kanalilt ja seal oli selge, et sisse on ostetud "digitaliseeritud kinofilm" (pole ilmselgelt õige sõna) - ORF aga oli omal ajal ilmselt omandanud SD ülekandeks "dvd" (nimetagem seda siis vägivaldselt nii) ja nüüd tehti sellele up-konvertimine - tulemus oli täitsa normaalne aga jalgpalliülekandega kõrvutada ei kõlba :lol:
sniff01 kirjutas: Eks lükake ümber või kiitke takka sellele teooriale. Kogu vahe on see, et mina tegin seda amatöörvahenditega aga eetrimüra tuleb profitehnikaga ja proffide poolt. Või ma eksin selles viimases??
su jutus on tõde aga ka pooltõde - proovi oma amatöörvahenditega lahendada järgmine ülesanne: võta korralik analoog videokaamera ja pane see kaamerana tööle näiteks seinakella vaatama, võta kaamerast analoogsignaal ja konverdi see digisse ning striimi üle võrgu teise arvutisse mille monitoriks pane kella kõrvale oma 42" LCD ... kui viivitus reaalajas jääb alla 3 sekundi ja pildil puuduvad pakkimisvead siis võid ennast profiks lugeda :wink: (pildi resolutsioon peab kaamera omaga 1:1 klappima - mingit madalaresolist käkki ei tee :P ) ... kui kellaga läheb edukalt siis suuna kaamera õue - näiteks laste mänguväljakule või liiklustihedale tänavale ... selle ülesande eduka lahendamise puhul monteeri kokku videklipp kus algmaterjaliks on: koduvideo VHS-il 89 aasta naabrinaise saunapeolt, youtybest tiritud klipp 2007 aasta naabrinaise saunapeolt, jänkide satikanalilt 92 salvestatud videoklipp naljakatest koduvideosaadetest "naabrinaise saunapidu" ja HD käsikaameraga kolm päeva tagasi salvestatud naabrinaise saunapeo klipp ning monteeri sellest kokku 720p formaadis klipp nii, et silmale ei oleks valus ... naabrimehele ära igaks juhuks tulemust näita isegi siis kui see sai hää ... ma ei kahtlegi, et amatöörvahenditega sa seda teha ei saa aga hoolimata sellest kui palju ka ei püüaks - algmaterjalide erinevust ei korva mitte ükski muu vahend kui" daungreid" kvaliteedis :mrgreen:

kokkuvõtteks - minu arvamus on see, et eesti digis on võimalik hääd pilti näidata aga seda vaid juhul kui see kõigi osapoolte soov ja tahe on ...
"Microsoft sells you Windows ... Linux gives you the whole house."
Kasutaja avatar
roska
Digivanake

Postitus Postitas roska »

Sniff 01, kus see küsimus oli? Ega profitehnikas ei ole nii, et valid seal ise koodekeid ja muid asju. Ostetakse valmis toode, kus määrad bitrate, filtreid ja muid selliseid asju.

Zuumbox, see küsimus on valel aadressil. Seda peaks Kalev Spordist küsima. Levira taga ei seisa midagi.
Kasutaja avatar
Martini
Entusiast

Postitus Postitas Martini »

renee kirjutas:huvitav, minul on jalgpalli staatiline infofäli - 40" SONY LCD 3m pealt vaadates - väga selge - 40km mastist ja 1 antenn 40 elemendine logo.
Mul on üldiselt jalgpallist üsna savi, aga ma siis teie juttude peale vaatasin eile seda. Võrdlesin ETV ja YLE2 pilti (mõlemad otse DVB-T, testi ajal Q 90 või rohkem). Riistaks zuumbox, HDMI kaudu HD projektori küljes, pildi diagonaal umbes 90 tolli, vaatekaugus 3.5m. Hea oli vaadata seda plönni, kus sees skoori näidatakse (mis on tõesti jalgpalli puhul üsna staatiline :) ). Mõlemal puhul oli plönn ise küll selge ja loetav, aga ETV puhul oli vahe näha selle ümbruses. Selle pildielemendi all nimelt taust kogu aeg liigub ning ETV pildi puhul oli märgatav skoorielementi ümbritsev udurant, mis vastavalt ümbritsevale liikumisele veidi rabeles. Nägi välja nagu (ümber)pakkimisvead ikka välja näevad. Muude liikuvate asjade ümber õnnestus ETV pildis sama efekti täheldada, aga seda on raskem tähele panna. YLE2 ja ETV pildi kvaliteedi erinevus oli ühesõnaga märgatav küll (ETV kahjuks), aga seekord mitte väga suur, märkamisele aitas kaasa see, et ma spetsiaalselt vahtisin kriitilisi kohti. Kui mitte arvestada ETV pilti piinavaid hiiglaslikke musti kõrvasid, khm :)

Üldse tekkis mul küsimus, kuidas te seda zuumi pilti vaatate? Ma loodan, et kõik, kes kvaliteedi koha pealt sõna võtavad, on ikka zuumboxi oma lustikummuti külge HDMI abil ühendanud. Kui ei, siis võib teema lõpetatuks lugeda, rohkem pole udupildist vaja rääkida. Zuumboxi analoogväljundid on uskumatult saastad, sealtkaudu pole midagi mõtet vaadata. Aga ega sellest, et zuumbox analoogi kaudu udukogu näitab, ei saa ometigi järeldada, et eesti DVB-T kui selline kuidagi talumatult halb on.
Martini

DVB-T/S: Golden 9060 & CT5000Cplus & HTPC
Kasutaja avatar
renee
DigiTVfänn

Postitus Postitas renee »

Martini kirjutas:
Üldse tekkis mul küsimus, kuidas te seda zuumi pilti vaatate? Ma loodan, et kõik, kes kvaliteedi koha pealt sõna võtavad, on ikka zuumboxi oma lustikummuti külge HDMI abil ühendanud. Kui ei, siis võib teema lõpetatuks lugeda, rohkem pole udupildist vaja rääkida. Zuumboxi analoogväljundid on uskumatult saastad, sealtkaudu pole midagi mõtet vaadata. Aga ega sellest, et zuumbox analoogi kaudu udukogu näitab, ei saa ometigi järeldada, et eesti DVB-T kui selline kuidagi talumatult halb on.
minul on igakord (loe korduvalt nähtud) just kogemus vastupidine, kui ikka kasutada RGB signaali scart kaablit, saad märgatavalt parema tulemuse kui see zuumi hdmi välja annab.
jah kui sa just s-video väljundit ei vaata ja hdmi'ga ei võrdle
Kasutaja avatar
descite
Entusiast

Postitus Postitas descite »

appi. mida võrdlused... 40" lcd ja suuremad.. olge head ja võtke tehke selline test : Tallinna mastist u 70 km kauguselt ajage logo ( või lairiba dm) püsti, pange järgi 15" crt ja vaadake millist analoog pilti näete... seda analoogpilti ei anna kõrvutada ühegi sd pildiga satilt ega eesti dvb-t'ga. Enamus TAVALISI inimesi kes sellises olukorras digiboxi järgi panevad, kiidavad pilti ! Seda sellepärast, et täiesti puhast ja müravaba ( et lumesaduta või teralisuseta) on niimoodi analoogis väga raske saavutada... Digiga pilt lihtsalt on / saab olema tavainimese jaoks tunduvalt parem kui analoog..

ma saan aru et kui mõnesjal inimesel on 40" ja suuremad telekad siis võtab kurtma.
kusjuures niipalju kui olen ctechiga ~40" crt'l (scart) vaadanud eesti tigi, pole kurta midagi..
Kasutaja avatar
peeter3000
Digivanake

Postitus Postitas peeter3000 »

mi asi on 40 tolline crt?
mul siiamaani kogemus,et 36 tolline 16:9 on suurim!
Viimati muutis peeter3000, 16:51, 30 Juun 2008, muudetud 2 korda kokku.
DVB-T/T2:Eesti-SoomeDigi/ DVB-C:Starman HD/DVB-S: Mabo 125x140cm/TBS5922
Kasutaja avatar
Zuumbox
Digivanake

ca 100 cm CRT :?: :shock: :?:
DVB-T, DVB-T2: Golden Media Mania 3 HD & Sony32W4000; antenn 21...69 17dB, kõrgus 45+11 m; võimendi AD20-1,9/AMT; suund Espoo
Kasutaja avatar
ttt
Entusiast

Postitus Postitas ttt »

...
Viimati muutis ttt, 01:43, 28 Dets 2012, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Zuumbox
Digivanake

Sellise kolaka tõstmiseks on küll kraanat vaja; 350 lb ehk ligi 160 kg ikkagi :?
Kasutaja avatar
descite
Entusiast

Postitus Postitas descite »

peeter3000 kirjutas:mi asi on 40 tolline crt?
mul siiamaani kogemus,et 36 tolline 16:9 on suurim ,aga võta näpust!
igal juhul kõva pill Sul :lol:

ma panin sellise märgi ette ~ .. kui see tundmatu on siis kooli tagasi... ja just sellepärast et ma ei mäleta täpselt, vaid umbes. ja momendil liig kaugel et üle mõõta või täpset marki öelda :P sony oma on küll :D
Vasta

Mine “Maapealne Digi-TV”