kaido kirjutas:Radionov kirjutas:Kaido, mis Sa selle eraisikuga teed kui tal hinge taga tühjus laiutab ja kodanik paljas nagu püksinööp on ?
Hämara taustaga tüübiga ma mingeid tehinguid ei teekski! Kuid risk jääb muidugi alati vastu pükse saada, samuti nagu ka firmadega. Eks ma prooviksin vähemalt kaabaka nime täis teha, firma puhul on seegi mõttetu!
Vaata selle asjaga on igasugused konksud. Selle loogika järgi peaksid aru saama mis risk on pärapõrgust neti teel kaupa tellida, täpselt samasusugsed on su riskid ka siin Eestis. Üldiselt on müüja tausta uurimine suht raske, selle eest tuleb sul kas krediidiinfost raha eest päring teha ja heal juhul sa saad teada et tegemist on nt riiulifirmaga.Halvemal juhul pole üldse mingit infot ja hea kui foorumist õnnestub müüja kohta infot hankida.
Mis puudutab kloone siis paljud müüjad ei salgagi, et müüvad kloone, netti riputatakse lihtsalt "müüa dreambox XXXX Made In china" . Klooni päritolule viitab hind. Nii, garantii: Kloonide puhul eeldaks garantii seda et müüjal on sulle kohe uus samasugune loteriiga kloon välja võtta, kui läheb hästi, saad töötava, kui mitte siis samasuguse surnud toote. Mina näiteks tegin omale enne DM 7025+ originaali ostu omale selgeks et kloonidega ei maksa mängida, nimelt ringlesid Gemini imaged, milles ajapomm sees, mis aktiveerus teatud aja jooksul juhul, kui image oli istutatud kloon-driimi. Muidugi, kloon on odavam, aga risk on selle võrra suurem. Kokkuvõttes ootasin oma driimi peaaegu 4 aastat, aga ostetud sain. Põhimõte oli: kindlasti originaal. Ma pole nii rikas et osta koguaeg uusi bokse.
Tuleme tagasi garantii juurde. Eestis ja vähegi soliidselt või ausalt müüjalt saad sa arve, garantiikaardi ja kindlasti firma rekvisiidid, kelle poole pöörduda kui vajadus grantii järele, sest kui ostad klooni siis juhtub nt nii, et firma likvideeritakse, kõnedele ei vastata jne. Ja jäädki pika ninaga.
Eraisiku vastutus müüdud kauba osas kehtib ainult teatud aja. Eraisik ei ole minu teada (võib-olla eksin) kohustatud tegelema garantiiga aga kui kaubale laieneb näiteks 6 kuuline garantii jääk alates ostukuupäevast, on ta kohustatud asjasepuutuvad dokumendid nagu ostuŧšekk, garantiikaart, tehniline pass uuele omanikule kaasa andma ja andma juhised kelle poole garantii osas pöörduda. See jutt käib üldiselt kasutatud asjade kohta. Juriidilisel isikul aga laieneb terviklik vastutus sest juriidilisel isikul on tegevuslitsents (või müügiluba) ja ta peab tarbijakaitsenõuetest kinni pidama.