DVB-T vs DVB-S pildi stabiilsus

Vaba vestlus igal teemal mis puudutab digitaaltelevisiooni
Kasutaja avatar
buhh
DigiTVfänn

Re: DVB-T vs DVB-S pildi stabiilsus

Postitus Postitas buhh »

Filmix kirjutas: Kui tahad mu väiteid ümber lükata, siis pakuks välja variandi - võta kaasa vähemalt viiesaja kroonine konjak ja tule vaatame koos õhtu läbi mingit dvb-t eesti kanalit ja kui ühtegi katkestust ei ole, siis maksan mina konni kinni, aga kui näeme vähemalt ühte katkestust, siis jääb kulu sinu kanda :wink: Et ei oleks mingeid antenni süüdistamisi, siis võid oma antenni ja ka kaabli kaasa võtta ja paneme sinu juhtnööride järgi asja paika ja siis vaatame :idea: Konni joome loomulikult igaljuhul ära :wink:
Tänan pakkumast, mul puudub konni tarbimiseks "soolikas".
Aga mu soovitus kutsuda mõni kogemustega paigaldaja asja üle vaatama-mõõtma, jääb kehtima.
Häireallikat ei saa kuidagi välistada, sest kehv ilm paneb just halvad ühendused "särisema".
"Otsenähtavuse" jura pole kindlasti mõtet ajada!
Edu!
Aivar355
Entusiast

Postitus Postitas Aivar355 »

buhh kirjutas:
elit kirjutas:Miks siis paigaldati Kristiina, Soinaste saatjad?
Sest ka palju kaugemal põhisaatjatest näeb stabiilselt.
Seepärast, et linnatingimustes (kõrged objektid, majad) on signaali levik raskendatud.
Kas sama mõju ei ole ka kõrgel metsal?.
buhh kirjutas:DVB-T stabiilseks vaatamiseks otsenähtavus saatemastiga vajalik ei ole.
Kõik kes väidavad vastupidist peaksid vist enne koolis ära käima.
Olen nõus, et otsenähtavust ei pea olema, aga kuidas seletada, et vihmase ilmaga pilt hangub, ühenduste vead välistan.
Teekas, levi äärealad on hoopis midagi muud kui vastuvõtt garanteeritud leviala sees
ja ka siis kehtivad mõned tingimused, tsiteerin: "Kaardil toodud levialad näitavad, et arvutiprogrammiga simuleeritult ja reaalsete mõõtmistega kontrollitult on UHF sagedusalas 10m kõrgusel, kasutades 10dB võimendusega suundantenni, keskmistatud väljatugevus 50%-l asukohtadest ja 50%-l ajast suurem või võrdne 57 dBμV/m, tagades vastuvõtu tõenäosuse 95% ."/quote]
Kas seda tuleb mõista siis nii, et kui 95% teleka vaatamise ajal pilt OK ja 5 % ajast seisab, siis peaksin räõõmustama, et vastuvõtuga on kõik korras. Ilmselt näitaksid ka mõõtmised piisavat taset, aga silm tahaks eelkõige näha ekraanil sujuvat pilti
Kasutaja avatar
elit
Digivanake

Postitus Postitas elit »

Muidugi ei saa käsitleda otsenähtavust absoluutse vajadusena/tingimusena, kuid tal on praktikas oma kindel koht.

Selleks on vääramatud põhjused/kogemused, sest on raske saada levi/vajalik nivoo ka oluliste takistuste (hooned, rajatised, mets ...) taga. (Selleks ka täitesaatjad).

Muidugi on lainetel/signaalil mitmesuguseid omadusi, milledest üks näiteks on tohutu laialt/märkamatult kasutatav omadus - läbida teatud tingimustel erinevaid keskkondi/materjale, kuid seda enamasti mingi piirini.

Ehitatakse kõrgeid saatemaste. Milleks? Võib-olla oleks otstarbekam hoida kokku vahendeid ja ehitada mastid kõigest 20...30 m kõrgused ja olekski levi/vajalik nivoo tagatud? Aga ei ole. Ei saa ka ehitada/kasutada üüratuvõimsaid saatjaid.

Lõpptulemusena ehitatakse ikka kõrgeid maste võimalikult laiemaks otsenähtavuseks, lisatakse täitesaatjad (samuti otsenähtavust arvestades).
Sellega tagatakse minimaalne kadu/sumbuvus suurel territooriumil st. ei tehta suurt panust võimele läbida materjale, takistusi, peegeldumistele jne.
Kasutaja avatar
TarmoTanilsoo
Digivanake
Kontakt:

Postitus Postitas TarmoTanilsoo »

Siin Valgjärve mastist ca 15 km on mõlemad ühtmoodi kenasti stabiilsed. DVB-T isegi stabiilsem. Ise vaatan DVB-S puhul küll Astrat, kuid ka sellel on väga tugeva signaaliga transpondreid. Kui väga paks vihmapilv satelliidi ette tuleb, kustub signaal isegi tugevaimatel ära(antenn 78 cm offset).

P.S: Kas pildi seiskumine mitte sellest ei tulene, et mingil põhjusel ei saada kätte täiskaadrit? Minu õe Topfield täiskaadri mitte kättesaamisel pilti ei tarreta ja laseb ruudud ekraanile, samas kui minu Kaonmedia tarretab.
Kasutaja avatar
Martini
Entusiast

Postitus Postitas Martini »

Filmix kirjutas:Kui tahad mu väiteid ümber lükata, siis pakuks välja variandi - võta kaasa vähemalt viiesaja kroonine konjak ja tule vaatame koos õhtu läbi mingit dvb-t eesti kanalit ja kui ühtegi katkestust ei ole, siis maksan mina konni kinni, aga kui näeme vähemalt ühte katkestust, siis jääb kulu sinu kanda :wink:
Ma ei ole eriline konjakisõber ja mängus osaleda ei viitsi, aga otsenähtavuse kohta tahaks küll öelda, et terve tänase õhtu (alates kella seitsmest) DVB-T kaudu MTV3 ilma ühegi nõksatuseta vaadanud (mitte et ta mõnel muul õhtul rohkem nõgiseks) pean ma nentima, et kuigi piki mu iskra vart vaadates paistavad kõigepealt üks maja, siis üks metallkorsten ja siis peotäis tuule käes õõtsuvaid puid (pluss veel ilmselt asjad, mida ma 80km kaugusele "otse" vaadates näha ei suuda, aga mis kahtlemata minu ja Espoo saatja vahel asuvad), ei oma see mingit mõju DVB-T stabiilsusele. Ja nagu enamus põhjaranniku inimesi võib ilmselt öelda - mida kehvem ilm, seda väiksem tõenäosus signaali kadumiseks. Me räägime siin täielikust hävingust, mitte pildi seiskumistest. Kaunid soojad päikesepaistelised suveilmad on meie pildihävitajad. Vihmapilv on sõber.

Ma ei saa öelda, et DVB-T pilt kunagi seisma ei jää. Tähelepanekud näitavad, et kui on äike ja välk lajatab paari kilomeetri kaugusel, siis seisab pilt umbes pool sekundit. Kui naabripoiss kimab akna alt mööda pläriseva punnvõrriga (muide, ime, et selliseid asju veel olemas on), siis korra pilt seisab. No shit - raadiohäired segavad raadiolainete vastuvõttu.

Aga mis selle jutu mõte on? Kas aastaid tagasi oleks keegi viitsinud jutuotsa üles võtta teemal et "väidan, et ETV vaatamine niimoodi, et kunagi ekraani peale triipusid ei tuleks, kui poisid võrriga mööda sõidavad, on võimatu"? Moodsad ajad, vanasti tegi sulle raadiohäire korraks triibud või lume, tänapäeval teeb stoppkaadri. Kui vanasti ameerika häälele segaja peale keerati, läks hääl pekki, kui tänapäeval router kalab ja bitid ei jookse, siis hakkab internetiraadio hakkima. Kunagi pole olnud ühtegi süsteemi, mis 100% tõrgeteta töötaks, lihtsalt sümptomid erinevad. Selge on see, et sul on sealkandis mingi kohalik häireallikas, mis su elu põrguks teeb.
Martini

DVB-T/S: Golden 9060 & CT5000Cplus & HTPC
Kasutaja avatar
Filmix
Entusiast

Postitus Postitas Filmix »

Martini kirjutas:Selge on see, et sul on sealkandis mingi kohalik häireallikas, mis su elu põrguks teeb.
Häireallikat täielikult välistada muidugi ei saa, aga natuke kahtlane on see, et häirete sagedus oleneb ilmastikust :roll: Ja soome dvb-t tuleb samal ajal häireteta, kuigi ka soome suunal on mul kõrged ja tihedad puud ees :? No ei tea... tõenäoliselt jääb täpne põhjus välja selgitamata, kuna sportlik huvi asja vastu on ka juba kadunud :) Ja ega mu elu selle pärast põrgu ei ole - vaatan ise rõõmsalt satti ja niikaua, kui naine ei virise, pole probleemi 8) Eesti kanaleid vaatan ise nagunii väga harva.
buhh kirjutas: Aga mu soovitus kutsuda mõni kogemustega paigaldaja asja üle vaatama-mõõtma, jääb kehtima.
Ei hakka ma kedagi kutsuma, aga nii puht teoreetiliselt - mida see spetsialist siin teeks siis, mida ma ise juba teinud ei ole :? Paneks jälle uue antenni ja kaabli... vaataks veerand tundi telekat... näeks, et pilt jäi korraks seisma... roniks katusele ja liigutaks natuke antenni... tuleks jälle tuppa, ning vaataks jälle veerand tundi telekat... näeks, et pilt jäi seisma... jälle katusele... jne. jne. terve päev nii :lol: Milline spetsialist seda viitsiks, kui ma talle ühe päeva eest just kuu palka ei maksaks :roll: Ja kui veel peaks juhtuma, et esimese veerand tunni vaatamisega pole ühtegi katkestust :? Siis ütleks spetsialist, et näe - oligi antenni viga ja laseks jalga, aga viis minutit hiljem pilt seisaks jälle :) Ja vahest ei esine pildi seiskumist ka mitme tunni jooksul mitte. Seega ei näe ma sel soovitusel üldse mingit mõtet. Olen seni kõik antennid ise paigaldanud ja tuttavaidki aidanud, ning pole kunagi mingit jama olnud. Ei kujuta lihtsalt ette, mida saaks mingi spetsialist siin rohkem või paremini teha, kui ma ise juba teinud olen :roll:
buhh kirjutas:Häireallikat ei saa kuidagi välistada, sest kehv ilm paneb just halvad ühendused "särisema".
"Otsenähtavuse" jura pole kindlasti mõtet ajada!
Nojahh... häireallikat ei saa välistada, aga kuidas saab välistada otsenähtavuse puudumise mõju :? Millel see kindel veendumus põhineb, et antenni suunal ette jääv mets ei või mitte mingil juhul pildi seiskumisi põhjustada :? Aastakümneid tagasi, kui mina koolis käisin, õpetati küll, et raadiolainete levimist võib iga ette jääv takistus mõjutada :roll: Kas nüüd on raadiolained kuidagi teisiti levima hakanud :?: Pole nagu kuulda olnud :? Mina olen selle DVB-T levimisest igastahes nii aru saanud, et tänu COFDM-ile ei ole üldjuhul tõepoolest otsenähtavus vajalik, kuid samas ei saa ju nagu välistada ka, et just otsenähtavuse puudumine neid pildi seiskumisi põhjustab :roll:
Vu+ Solo 2 - 0.8W ; 4.8E ; 9.0E ; 13.0E ; 19.2E - Triax 110
Kasutaja avatar
a1
DigiTVfänn

Postitus Postitas a1 »

Minus küll veendumust pole, et see häireallikas ei asu juba enne mastist väljasaatmist.
Kasutaja avatar
kalvis
DigiTVfänn

Postitus Postitas kalvis »

Kahtlustan, et su digibox ise on mingi odavmüügi turule tehtud, st. protsessor on sees nõrk.
Panin sinu toodud vigu tähele venna juures - ilmastik ilus, siis tavaliselt on OK. Kui kehva siis ruuduline pilt tihti tulemas. Kuid tavainimesest erinevalt avastasin veel ühe lisaasja - nimelt tuleb ruudumeri alati siis kui on tegemist kiire liikumisega ja seda ka ilusa ilmaga. Eriti lõi välja vormeli ülekanne, kui mees istub autos ja näidatakse liikuvat pilti siis on hangumine kindel sõltumata ilmast. Vormeli ülekandel enamus ajast on digibox ise töökorrast väljas, vaid autasustamine, reklaamid ja pressikonverentsi saigi normaalselt näha.
Miks see Soomede puhul pole - väga lihtne - Soomed kasutavad MPEG2, mille puhul on prose koormus oluliselt väiksem. Ja iga veaparandus lisab prosele nõutavat töökoormust juurde. Samas tema naabrimehel samades oludes teise firma digibox ja ühtegi sellist viga pole.
Mis puutub DVB-S ja DVB-T üldisesse kehva signaali erinevusse siis DVB-T on oluliselt keerulisem veaparandus. Ühest küljest on DVB-T see hea, et nõrgema signaaliga on ta võimelisem sitast saia tegema, sat mitte niiväga. Samuti on tavaoludes oluliselt rohkem DVB-T teel kõikvõimalikke summutus ja müra allikaid, pilves ilmaga on palju pilvi teel ees, samas kui sati signaalil on pilvi teel väga vähe. Kuid DVB-T signaali saab saatjast tugevamana välja lasta.
Kasutaja avatar
Martini
Entusiast

Postitus Postitas Martini »

Filmix kirjutas:Nojahh... häireallikat ei saa välistada, aga kuidas saab välistada otsenähtavuse puudumise mõju :? Millel see kindel veendumus põhineb, et antenni suunal ette jääv mets ei või mitte mingil juhul pildi seiskumisi põhjustada :?
naljamees :) Kui seda millegi muuga ei saa välistada, siis su enda jutuga:
Filmix kirjutas: Ja soome dvb-t tuleb samal ajal häireteta, kuigi ka soome suunal on mul kõrged ja tihedad puud ees :?
Martini

DVB-T/S: Golden 9060 & CT5000Cplus & HTPC
Kasutaja avatar
Filmix
Entusiast

a1 kirjutas:Minus küll veendumust pole, et see häireallikas ei asu juba enne mastist väljasaatmist.
Ega seda veendumust pole minuski :lol:
kalvis kirjutas:Kahtlustan, et su digibox ise on mingi odavmüügi turule tehtud, st. protsessor on sees nõrk.
Kui see oli mulle mõeldud, siis sa järelikult pole mu eelnevaid postitusi tähelepanelikult lugenud :wink:
kalvis kirjutas:tavainimesest erinevalt avastasin veel ühe lisaasja
Sa oled robot või :roll:

kalvis kirjutas: - nimelt tuleb ruudumeri alati siis kui on tegemist kiire liikumisega ja seda ka ilusa ilmaga. Eriti lõi välja vormeli ülekanne, kui mees istub autos ja näidatakse liikuvat pilti
See ruudumeri on hoopis teine teema (kompressioon) ja ei puutu absoluutselt pildi seiskumisse :idea:
kalvis kirjutas:Samuti on tavaoludes oluliselt rohkem DVB-T teel kõikvõimalikke summutus ja müra allikaid, pilves ilmaga on palju pilvi teel ees
Tavaliselt on pilved ikka teletornist kõrgemal :roll: Vahest on muidugi ka madalamal pilvi, aga seda siiski harva.
Martini kirjutas:Kui seda millegi muuga ei saa välistada, siis su enda jutuga
Mainisin ka ühes eelnevas postituses, et võibolla oleneb sellest, kui kaugel mets on (nii minust, kui ka saatjast) :roll: Vähemalt wimaxi levi täpselt sellest sõltubki - teatud kaugusel võib mets ees olla, aga mingil kaugusel olevad puud nullivad levi peaaegu täielikult :wink: Nojahh... wimax küll teisel sagedusel, aga tegemist ikkagi ju raadiolainetega. Näiteks just teletorni saatjast ei õnnestu mul mitte kuidagi ka wimaxit kvaliteetselt vastu võtta. Küll, aga tuleb teisest mastist, mis samuti paksu metsa taga nii, et mühiseb :)
Kasutaja avatar
buhh
DigiTVfänn

Postitus Postitas buhh »

Mida rohkem ma loen, seda rohkem paistab, et kuskil naabermajas või selle aias mingi "konn krooksub". Küsimus on see "konn" üles leida ja võimaluse korral "ära tappa".

Ja õigetel sptsialistidel on enamasti korralik mõõteaparatuur kaasas.
Ainult antenn kaenlas mehi tõesti vaja pole.

Teletornist väljuval pildil mingeid seiskumisi pole, kõik on jälgimise all 24/7.
Kasutaja avatar
Filmix
Entusiast

buhh kirjutas:Mida rohkem ma loen, seda rohkem paistab, et kuskil naabermajas või selle aias mingi "konn krooksub". Küsimus on see "konn" üles leida ja võimaluse korral "ära tappa".
Ega seda konna asja täielikult muidugi välistada ei saa. Aga kui see tõesti peaks nii olema, siis suudaks selle konna üles leida arvatavasti vaid Tehnilise Järelevalve Amet :roll: Minul vähemalt huvi asja vastu nii suur ei ole, et neid kohale tellima hakata :) Härra buhh jättis, aga mainimata, et miks siis ikkagi selle otsenähtavuse puudumise jutu täielikult välistada võib :? Näiteks wimaxi spetsialiste on mul siin korduvalt erinevatest firmadest käinud ja kõik on olnud veendunud, et teletornist ei saa signaali kätte just selle pärast, et mets on "valel" kaugusel. Teine asi küll, aga ikkagi. Ja minu arust on kuidagi liiga palju neid inimesi, kes pildi seiskumise üle kurdavad, et kindlalt konnade kaela asja ajada :?

P.S. Ja kuna mingil määral läheb teemasse, siis kordaks küsimust, mida siin juba korduvalt on esitatud, aga mingit vastust pole Levira meestelt tulnud, et mis müstiline "sinine lumi" see siis ikkagi on, mida koos hüperkvaliteetse digipildiga välja pritsitakse :?: Jälle konnad süüdi :roll:
Aivar355
Entusiast

valgekotkas kirjutas:
Aivar355 kirjutas: Kui pilt oleks ikka stabiilne, tuleks ehk lõppkokkuvõttes võib-olla kasulikum Viasatile kuumaksu maksta kui oma aega ja raha kallite mastide, antennde ja võimenditega katsetamisele kulutada
sirius on stabiilselt vastuvõetav alates 80 cm diameetriga offsetist kui suund on vaba ja häälestus paigas ...
Kas Viasati poolt pakutavast komplektist piisaks? Või on see ka selline säästuvariant nagu Starmani Zuumboks DVB-T jaoks
Kasutaja avatar
Filmix
Entusiast

Aivar355 kirjutas: Kas Viasati poolt pakutavast komplektist piisaks? Või on see ka selline säästuvariant nagu Starmani Zuumboks DVB-T jaoks
Kui ainult Viasati kanaleid tahad vaadata, siis käravad need boxid küll - pildi kvaliteet on korralik ja ega nendega erilist jama ei ole, aga kui tahad ka mingeid muid kanaleid vaatama hakata, siis läheb nende Viasati boxidega asi keeruliseks.
Aivar355
Entusiast

Filmix kirjutas:
buhh kirjutas:... ja kindlasti ei ole see väide tõene.
valgekotkas kirjutas:sirius on stabiilselt vastuvõetav alates 80 cm diameetriga offsetist kui suund on vaba ja häälestus paigas ...
Tõsi, kuid ka siin on aga... Nimelt on ju teada, et Viasat ei suuda katkestusteta pilti satile saata. Kui kõigi teiste Siriuse kanalite pilt on stabiilselt korras, siis Eesti kanalite puhul on sati pealt juba aasta aega esinenud pildi seiskumisi. Vahest vähem, vahest rohkem. Pole nagu kuulda olnud, et nad asja korda oleks saanud :roll: Seega esineb Eestis kohti, kus polegi mingit võimalust 100 % katkestusteta Eesti kanalite pilte vaadata :x Seda siis juhul, kui sul puudub võimalus Elioni, Starmani või mõne teise firma kaabli tuppa vedamiseks. Ja iroonilisel kombel asub üks selline "must auk" siin, kust on Tallinna teletorn peaaegu kiviviske kaugusel :|
See paneb juba Viasati osas kahtlema, tahakski just Eesti kanaleid korralikult näha. Kas kellelgi peale Filmixi ka sama probleem. Soovisingi teemat algatades saada võrdlusmomenti, et kas tasub maapealsest digist sateliiti kasuks loobuda, aga enamus postitajaid tegeleb maapealse digi-TV probleemidega.
Vasta

Mine “Üldfoorum”