Tartu rahvas, kummale saatjale olete oma antennid suunanud - kas Valgjärve peale, mis on võimsam (14kW, hor.), kuid kaugem, või Soinaste mastile, mis on nõrgem (250W, vert.), kuid ligemal?
Mina olen mõlemat proovinud. Signaali tugevust näitab digiboks mõlema puhul enam-vähem ühtmoodi, signaali kvaliteet on Soinaste puhul veidi kõrgem. Ekraanil mingit vahet ei tähelda, kerget ruudutamist esineb mõlema puhul.
Valgjärve vs Soinaste
Re: Valgjärve vs Soinaste
Nagu näed, juba tükk-aega pole keegi Su kodulinlastest arvamust avaldanud.
See on ka üpris loomulik, sest pole olemas absoluutselt ühesuguseid tingimusi, mistõttu võrdlemine/soovitamine pole lihtne peaaegu olematu infi tõttu.
Sa ei ole ju inffi avaldanud.
Vastuvõttu mõjutavad paljud tegurid:
- konkreetne asukoht;
- kasutatav antenn;
- antenni asend;
- antenni kõrgus;
- takistuste olemasolu signaali teel;
- võimalikud häired, peegeldused;
- kaabli pikkus;
- kaabli kvaliteet;
- mitu seadet signaali tarbivad;
- kuidas/millega signaal jaotatakse;
- boksi või teleri tundlikus;
jne.
Vaadates seda loetelu, võid ise kriitilise pilguga hinnata, kus on puudujääke/ kasutamata võimalusi.
Üldjuhul aitab parem antenn ja antenni soodsam asend/asukoht/kõrgus.
See on ka üpris loomulik, sest pole olemas absoluutselt ühesuguseid tingimusi, mistõttu võrdlemine/soovitamine pole lihtne peaaegu olematu infi tõttu.
Sa ei ole ju inffi avaldanud.
Vastuvõttu mõjutavad paljud tegurid:
- konkreetne asukoht;
- kasutatav antenn;
- antenni asend;
- antenni kõrgus;
- takistuste olemasolu signaali teel;
- võimalikud häired, peegeldused;
- kaabli pikkus;
- kaabli kvaliteet;
- mitu seadet signaali tarbivad;
- kuidas/millega signaal jaotatakse;
- boksi või teleri tundlikus;
jne.
Vaadates seda loetelu, võid ise kriitilise pilguga hinnata, kus on puudujääke/ kasutamata võimalusi.
Üldjuhul aitab parem antenn ja antenni soodsam asend/asukoht/kõrgus.
Tõepoolest, tundsin end löödult, tunne oli selline, nagu oleks kodulinlased mu karjast välja heitnud. Aga õnneks tulid Sina appi ja pilt sai kohe selgem - küsimuses oli lihtsalt vähe inffi. Tänks!elit kirjutas:Nagu näed, juba tükk-aega pole keegi Su kodulinlastest arvamust avaldanud.
Mu küsimus oli esitatud kõige üldisemas ja laiemas tähenduses, lihtsalt et kuulda teiste inimeste arvamusi ja tähelepanekuid kahe erineva saatja suhtes. Ma ju ei küsinud, et kumb saatja on parem - kas Valgjärve või Soinaste? Kui üks neist oleks eriliselt hea ja teine eriliselt halb, siis milleks teist üldse vaja olekski?
Aga üldiselt mulle meeldivad vastused, mis algavad sissejuhatusega küsija piiratusest.
Minu antenn (u. 20m maapinnast) oli algselt suunatud Valgjärvele. Soinaste mastini on maad veidi alla 2 kilomeetri, otsenähtavus, mitte mingeid takistusi vahepeal ei ole. Keerasin täna antenni Soinaste masti peale ja panin ta ka vertikaali, heas usus ja lootuses, et signaali tugevus saab olema tunduvalt parem, kui Valgjärvelt vastuvõetav. No oligi parem, aga väga, väga vähekene. Ja mind lihtsalt huvitas, millised on teiste inimeste kogemused.
Tundub, et antenn on nõrgakene.
Kui pikk on hea(?) kaabel?
Antenni täpset mudelit ma ei oska öelda, ta on meil ühistu katusel olnud juba üle kümne aasta. Olen sellist antenni väga paljude majade katustel näinud, see on yagi-antenn, mis koosneb justkui kahest osast - detsimeeter- ja meeterlaineala osadest, kummagi osa dipooli kohal on karbikud, milledes on sobitused. Ma arvan, et see on ikkagi suht-koht antenn, ülilevi ajal nägin sellega isegi Lätit.elit kirjutas:Tundub, et antenn on nõrgakene.
Kaabel antennist kapini (paar meetrit) on küll Vene oma (must, PK-75), edasi kapist korterisse (u. 5m) on juba uus (valge). Selle musta osa vahetamine oleks kaunis tülikas, kuna ta on seina sisse müüritud/krohvitud, tuleks hakata paneelidesse auke puurima.
Viimati muutis Robert, 23:49, 31 Juul 2010, muudetud 1 kord kokku.
- peeter3000
- Digivanake
pigem panna võimalikult nõrk antenn Soinaste peale.elit kirjutas:Tundub, et antenn on nõrgakene.
Et Valgjärve segama ei kipuks.
DVB-T/T2:Eesti-SoomeDigi/ DVB-C:Starman HD/DVB-S: Mabo 125x140cm/TBS5922
Sa avasid hoopis uue, väga olulise tahu probleemis, millele oleks pidanud juba esimeses postituses viitama - paljukorteriline elamu ühisantenniga, ilmselt mingi võimuga ja veneaegse kaabliga ning lood antenniga ka veel segased.
Alles nüüd hakkab inff tulema!
Siin tuleks alustada kahest asjast:
- uurida, kuidas teised sama antenni kasutajad/teiste trepikodade inimesed näevad (kas esineb pildi ruudutamist, hangumist);
- kutsuda spetsialist/asjatundja hindama kogu antennimajanduse (sh. kaabeldus) võimekust/sobivust.
Kui esineb ka teiste inimeste rahulolematust pildi kvaliteedi suhtes (või nad kõik vaatavad kaabeltelevisioon?), siis tuleks antennimajandus korrastada/ajakohastada.
Võib-olla tuleb vahetada ka kaabeldus, kui muud abinõud (sh. võimud) pole soovitud tulemust andnud, sest kaua ikka võib ruudutamist vahtida. Kui tõesti ainult 2m PK-75, siis see vast ei poo kõrgemaid sagedusi ära.
Alles nüüd hakkab inff tulema!
Siin tuleks alustada kahest asjast:
- uurida, kuidas teised sama antenni kasutajad/teiste trepikodade inimesed näevad (kas esineb pildi ruudutamist, hangumist);
- kutsuda spetsialist/asjatundja hindama kogu antennimajanduse (sh. kaabeldus) võimekust/sobivust.
Kui esineb ka teiste inimeste rahulolematust pildi kvaliteedi suhtes (või nad kõik vaatavad kaabeltelevisioon?), siis tuleks antennimajandus korrastada/ajakohastada.
Võib-olla tuleb vahetada ka kaabeldus, kui muud abinõud (sh. võimud) pole soovitud tulemust andnud, sest kaua ikka võib ruudutamist vahtida. Kui tõesti ainult 2m PK-75, siis see vast ei poo kõrgemaid sagedusi ära.
ma ei saanud Ihaste metsas Tartust mingit signaali.
Valgjärvelt tuleb 92 elemendisega täiskvaliteedil
Valgjärvelt tuleb 92 elemendisega täiskvaliteedil