Meest sõnast ...

Siin räägitakse seda mis sülg suhu toob
Kasutaja avatar
satik
Moderaator

Meest sõnast ...

Postitus Postitas satik »

Selgituseks neile kes ei näinud teemat kus oli juttu sõna "tagument" sünonüümide kasutamisest foorumi sõnapruugis :) , järneva on moded võtnud nõuks eraldada ja alles jätta, kui ülejäänud teema on läinud oma teed.

Suure ja väikse tähega sõna "sina" kirjutamisest.

Mina kirjutan põhimõtteliselt kõigile selle sõna väikese tähega, välja arvatud lause alguses. Erand saab olla siis kui kirjutan mõnele tibile (igaks juhuks täpsustus - minu puhul on tibi naissooline).
Tehnikafoorumis, mis valdavalt meesooliste kasutajatega, ei ole põhjust minna romantiliseks.
Oma suhtumist ehk lugupidamist oponenti või vestluskaaslasesse saab väljendada ka teisiti.

Seega, kui keegi vaatab et ma talle kirjutades ei kasuta suurt algustähte selles sõnas - ei tähenda see et mul puudub lugupidamine.

Ma loodan väga et selline sõnakasutus on ainult seletatav tulenevalt inglise keele tugevast mõjust, mitte omasooiharusest mida võiks järeldada kui mees kirjutab mehele Sina...
Viimati muutis satik, 22:11, 04 Mär 2011, muudetud 2 korda kokku.
Kasutaja avatar
Zuumbox
Digivanake

Re: Sõnast "p***e"

Postitus Postitas Zuumbox »

satik kirjutas:Ma loodan väga et selline sõnakasutus on ainult vabandatav tulenevalt inglise keele tugevast mõjust,
See on asi, mis minu jaoks võrdub jänkide kummardamisega ja millele olen otsustavalt vastu. Sina suure algustähega on siiski viisakusvormel, nii nagu teiegi. Tibidega pole siin midagi pistmist.
DVB-T, DVB-T2: Golden Media Mania 3 HD & Sony32W4000; antenn 21...69 17dB, kõrgus 45+11 m; võimendi AD20-1,9/AMT; suund Espoo
Kasutaja avatar
satik
Moderaator

Teietamine on viisakas, pe*sesaatmine on ebaviisakas, sinatamine on neutraalne ja peaks igati aktsepteeritav olema. Grammatiliselt kah õige, kui keegi vaielda tahab. Eesti keeles kasutatakse kirjas austusavaldusena "Sina" kirjutamist. Kuid kas pidev austamine nagu imelik ei tundu? Kui mõni ühes postis või lausa ühes lauses kolm korda "austab" siis mulle hakkab see tunduma ... lipitsemisena, pugemisena.
Austust ei saa nõuda. Austus on kingitus, mitte asjade loomulik käik. Kui seda näidatakse välja pidevalt - on see lipitsemine. Või kui tegemist on tibidega - siis moosimine. Kui mees moosib meest...
Noh, on nigu on.
Kasutaja avatar
Zuumbox
Digivanake

satik
Mis ma Sinuga ikka vaidlen. Kui Sa tahad seda ilmtingimata lipitsemisena võtta, siis lase käia; ei saa mina seda Sulle keelata smile70 Igatahes viisaka inimesena (ma vähemalt loodan seda smile29 ) jään mina kindlaks vormi "Sina" juurde.
satik kirjutas:Kuid kas pidev austamine nagu imelik ei tundu?
Lühike vastus oleks - ei.
DVB-T, DVB-T2: Golden Media Mania 3 HD & Sony32W4000; antenn 21...69 17dB, kõrgus 45+11 m; võimendi AD20-1,9/AMT; suund Espoo
Kasutaja avatar
Radionov
DigiTVfänn

Postitus Postitas Radionov »

satik kirjutas:Teietamine on viisakas, pe*sesaatmine on ebaviisakas, sinatamine on neutraalne ja peaks igati aktsepteeritav olema. Grammatiliselt kah õige, kui keegi vaielda tahab. Eesti keeles kasutatakse kirjas austusavaldusena "Sina" kirjutamist. Kuid kas pidev austamine nagu imelik ei tundu? Kui mõni ühes postis või lausa ühes lauses kolm korda "austab" siis mulle hakkab see tunduma ... lipitsemisena, pugemisena.
Austust ei saa nõuda. Austus on kingitus, mitte asjade loomulik käik. Kui seda näidatakse välja pidevalt - on see lipitsemine. Või kui tegemist on tibidega - siis moosimine. Kui mees moosib meest...
Noh, on nigu on.
Satik. Kui Sa siin foorumis sõna võtad siis Sa samuti kirjutad, eks (ja ma ei lipitse hetkel)? Kirjakeel vs kõnekeel. Lisaks veel avalik ruum vs privaatvestlus. Lisaks veel Sa vs sina jnejne. Põhimõtteliselt võiks ju ka kõik kirjavahemärgid ära jätta ja ka lauset väikse algustähega alustada? Aga jahh, eks meie keele "õnnetus" see on, et sõna Teie ainsuses kasutamiseks üldse olemas on. Võis siis kuritarvitatakse seda ainsuses ja peaks sellest loobuma ja hakkama kasutama selle asemel sina suure algustähega? Eesti keel on rikas ja see on hea. Ja sina kasutamine suure algustähega teeb seda veel rikkamaks ja annab võimaluse natuke väiksemat austust avaldada kui inimesega Teietama hakata. Oma naist muide Sinatan ma siiani ka virtuaalses privaatvestluses (msn, skype etc). Edu Sulle, Satik! smile85
DVB-S(2):13E;9E;5E;1W;5W@0,9m+19,2E;23,5E;28,2E;36E@1,1m
DVB-T: toaantenn
DM8000HD, Experimental (opendreambox 2.0)+ 2TB HDD +
Xbox One + Nvidia Shield pro + LG OLED77CX3LA + LG 70LB650v
Kasutaja avatar
satik
Moderaator

Radionov kirjutas: Oma naist muide Sinatan ma siiani ka virtuaalses privaatvestluses (msn, skype etc).
Tubli oled, mis muud. Ka mina teen seda.
Kirjavahemärkide ja suurte esitähtede ärajätmist ärge minu kraesse sokutage.
Kasutaja avatar
buhh
DigiTVfänn

Re: Meest sõnast ...

Postitus Postitas buhh »

satik kirjutas:Ma loodan väga et selline sõnakasutus on ainult seletatav tulenevalt inglise keele tugevast mõjust, mitte omasooiharusest mida võiks järeldada kui mees kirjutab mehele Sina...
Ma ei saa sellega kuidagi nõustuda. Oma koolihariduse sain suure kommunismi ajal, aga kellegi poole (vahet pole millisest soost) pöördudes õpetati Sina kirjutama a l a t i suure tähega. Inglise keele mõjuks seda kindlasti pidada ei saa.
Kasutaja avatar
satik
Moderaator

Eestlaste puhul võib see tõesti pigem saksa mõju olla, seal nimelt käib Sie igale poole ette ja taha.
Inglise keeles on You, mis tegelikult vist tõlgitakse eesti keelde kui Teie. Selles plaanis on Radionovil õigus, et eesti keel on rikas. Proovige inglise keeles sina või Sina öelda, ikka jääb You.
Hiljuti Sveitsist tulnud kiri näiteks lõppes sõnadega "Sincerely Your" ehk siiralt Teie. Kui prooviks öelda "siiralt Sinu" siis kogu kirja alatoon muutuks märgatavalt. Muutuks ametlikust isklikuks.
Väliseestlased muide peavad tihti sõna "Teie" kasutamist nagu solvavaks, pidades just õigeks kasutada selle asemel vestlustel "sina", ning miks peaks isikulist asesõna kogu aeg suure tähega kirjutama? Austusest, viisakusest?
Võtame lause "Sina, sina ja sina - te jääte kooli pärast tunde!" Kas see lause siis tähendab et esimest austatakse ja kahte järgmist kohe üldse mitte? Sellel kujul "Sina, Sina ja Sina jääte... " oleks see lause ju veel veidram?
Kasutaja avatar
tigekala
In Memoriam
Kontakt:

Postitus Postitas tigekala »

OK, sATIK. Kui nii sobib.
LG OLED 65E7V-Z + Dreambox DM900 Ultra HD - 36E > 28,2E > 19,2E > 13E > 9E > 4,8E > 0,8W + Cisco EPC3940AL 2.4/5G WiFi modem/router + Netflix
Kasutaja avatar
Zuumbox
Digivanake

satik kirjutas:Inglise keeles on You, mis tegelikult vist tõlgitakse eesti keelde kui Teie.
"You" tähendab võrdväärselt nii sina kui teie; tõlgitakse sõltuvalt kontekstist. Inglise keeles tehakse vahet tegelikult nii: kui kedagi kõnetatakse eesnimega, siis on see meie mõistes sina; kui liignimega, siis teie.
satik kirjutas:Võtame lause "Sina, sina ja sina - te jääte kooli pärast tunde!" Kas see lause siis tähendab et esimest austatakse ja kahte järgmist kohe üldse mitte? Sellel kujul "Sina, Sina ja Sina jääte... " oleks see lause ju veel veidram?
Mulle tundub, et Sa ajad siin järjepidevalt segi kõne- ja kirjakeele. Sinu jutust jääb mulje, et kasutad vestlusel pliiatsi ja paberi abi smile19

Anna parem heaga alla, juba on kolm ühe vastu smile70
Kasutaja avatar
Sombi
In Memoriam

Postitus Postitas Sombi »

Kas tohib ka arvamust avaldada? Loodan, et vastus on jaatav.
Kasutan nii sina kui Sina varianti. Suure algustähega lause keskel tundub minu jaoks liialt ametlik, väikse tähega oleks nagu sõbralikum. Sellepärast kasutan foorumis pigem väikse tähega varianti, sest nii tundub mugavam. Näiteks T3 CX teemas ei ole veel näinud suure algustähe kasutamise vajadust. Ja lause keskel katsun teise kasutaja nime kirjutamisel täpne olla ehk kui ta on väikse tähega, siis nii kirjutangi (soovitus pärit oluliselt täpsema kirjutamisviisiga foorumist nimega SubClub).
Kasutaja avatar
Energizer
Digivanake

Postitus Postitas Energizer »

buhh kirjutas:
satik kirjutas:Ma loodan väga et selline sõnakasutus on ainult seletatav tulenevalt inglise keele tugevast mõjust, mitte omasooiharusest mida võiks järeldada kui mees kirjutab mehele Sina...
Ma ei saa sellega kuidagi nõustuda. Oma koolihariduse sain suure kommunismi ajal, aga kellegi poole (vahet pole millisest soost) pöördudes õpetati Sina kirjutama a l a t i suure tähega. Inglise keele mõjuks seda kindlasti pidada ei saa.
MInd ei ole keegi Sina suure algustähega kirjutama üpetanud v.a lause alguses. Emakeel oli mul 4 ja 5 vaheldumisi. Aga tahtsin öelda seda, et Sina vormis austamine on tegelikult kahe otsaga asi. Keegi ei keela rõhutada ntx "Ma armastan Sind!" Samas, minu meelest mõjub täpselt sama moodi ka "Ma armastan sind" . Juhul kui armastus ka päriselt tõeline on mitte kohustuslik sõnakõlks.

Mina käitun sedasi, et kui kirjutan isiilikule tuttavale, sugulasele, sõbrale, siis kasutan sina ehk isiklikku vormi väikese s-ga. Kui suhtlen mõne ametiasutuse või mõne firma klienditoega siis kirjutan rangelt Teie vormis ja mitte kunagi Sina/sina vormis. Ja pole probleemi. Mis puudutab foorumeid nagu siin, siis pöördun konkreetse kasutaja poole tema kasutajanimepidi. Ehk siis jään neutraalseks.

Kui olin armunud ühte tüdrukusse kunagi siis ka Sinatasin ja hellitasin teda erinevate nimede ja austusavaldustega, aga see on midagi muud kui need avalikud vestlused siin foorumis millest jutt käib. Kokkuvõttes, on see südametunnistuse asi, kuidas inimestega suhelda.
Kasutaja avatar
BoxserA
Entusiast
Kontakt:

Postitus Postitas BoxserA »

Suure ja väikse tähega sõna "sina" kirjutamisest.
Rääkida võib mida keegi tahab või soovib ja samuti kirjutada , kuid kui tüüner rikkis siis pilti ei näe ja kirjuta siin suure või väikse tähega vahet pole sest tehnikat sellise oskustega ei paranda ja vajalikke skripte tööle ei pane , jõudu kõigile satihuvilistele kuid ärge foorumeid sassi ajage .....
Kasutaja avatar
satik
Moderaator

Et siis "tüüneri" töölesaamiseks võib kirjutada ükskõik mida ja ükskõik kuidas? Scriptis samuti võiks mõned read huinamuinaks kirjutada?
Huvitav mõte muidugi.

Aga vahekokkuvõte oleks siis 3:3 hetkeseisul... nagu valimised juba! :)

...Henn Saari, meie keelemees kes ka tehnikasõnavaraga tegeles, pidas õigeks kasutada sõna "tuuner", mitte tüüner või isegi tjuuner, aga noh - see pole selle foorumi asi, peaasi et tööneri ikka tööle ajaks. Või oli see tooner? Ah üks shit kõik!
Kasutaja avatar
BoxserA
Entusiast
Kontakt:

Postitus Postitas BoxserA »

Ei taha muutuda isiklikuks kuid kui aru ei saa siis ei saa ja kirjuta mida tahad kui ikka pole tehnilist taipu siis sellise oskusega seda ei tule ega ei saagi tulla , jõudu
Vasta

Mine “Muidujutt”