Minu arust inimesed hakkavad aru saama, et kui on vaja üks suits põlema panna, siis on odavam/mõttekam osta 50 tikuga tops kui üks eraldi pakitud tikk, ehkki sul ülejäänud 49 vaja ei lähe.
Ühe kanali hind a la carte pakutuna on kordades kõrgem kui suure paketi osana. Juba operaatori poolne käitlemine, et nende individuaalsete kanalite üle arvet pidada ja õigesti arveid tekitada, maksab tohutult. Inimestele meeldib viriseda, et on palju tarbetuid kanaleid, aga kui siis pannakse valiku ette, et 70 kanali pakett maksab sama palju kui 15 lemmikkanalit ükshaaval tellituna - vaat siis võtab juba kukalt kratsima ja paljudele tundub, et las mul parem olla siis need 55 kanalit, mida ma kunagi ei vaata, ka igaks juhuks.
Teiseks - kõikjal maailmas pakutakse kanaleid pakettidena. Kõigis riikides, kõik operaatorid. See on valdav ärimudel. Kui Eestis Elion/Starman/STV suudavadki selle noppekanalite süsteemi teha, siis oleks see ilmselt ainulaadne juhtum maailmas. Teistes riikides heal juhul leiab mingi nišioperaatori, mis ükshaaval kanaleid pakkudes tegutseb, aga midagi nii üleüldist nagu Eestis plaanis, küll ei paista.
Kolmandaks - Eesti turg on nii väike ja maksujõulist publikut nii vähe, et noppekanalite süsteem hävitaks praeguse lokaliseerimise buumi. Paljud kanalid nagu Silver, History Channel vms ei elaks üle seda, kui nad peaksid elama ainult noppimise rahast. Eesti puhul see ei kataks ilmselt isegi tõlkimise kulusid ja uute rahvusvaheliste kanalite lokaliseerimist ei maksa selle süsteemiga loota.
Selles mõttes tundub, et seda noppekanalite värki üritatakse Eestis eriti radikaalselt teha.
Aga häda on selles, et me oleme väga väike turg ja tegelikult ühe kanali kaupa tellimine on luksteenus ja sobiks pigem mõnda rikkasse lääneriiki.
Eesti rottklientide puhul on mõttekam lüüa massiga, mitte pakendad ühte tikku eraldi ja rääkida, kui palju odavamalt siis saab. Operaatorite kasumimarginaal (nagu ka kulud) ühe kanali pealt kerkiks noppekanalite süsteemiga - neil oleks see kasulik. Kanaliomanikud kaotaksid ja üldkokkuvõttes telemaastik kannatab.
Ehk teisisõnu - kui teleturu käive jääks samaks praeguse pakettsüsteemi ja noppekanalite süsteemi puhul, siis käibe jaotus muutuks. Tohutult suureneks käitlemise kulu (ehk ühe tiku kaupa pakendamine), mille tarbija 100% kinni maksab ja mille jaoks Eesti turg on minu arust liiga vaene. Ja ülejäänud käibeosas väheneks kanaliomanike tulu ja suureneks kaablioperaatorite tulu. Kaoks suur hulk nišikanaleid (Mezzo, Silver jne), mida mõnesaja/mõne tuhande maksja pärast poleks enam mõtet Eesti turul pakkuda.
Vähemasti minu tagasihoidlik ennustus