Ettekujutus on, kogemusi ka, aga siiani ma ei tea, et keegi rahvamajja oma fiibriga sisse pressinud on.sergei.o kirjutas:Tundub, et sul on ettekujutus optikaühenduse tehnilisest poolest. Sooviksin enne ametlikku asjaajamist sellest sotti saada.indrpo kirjutas: ELASA ei mängi esmalt üldse mingit rolli, see on kõikide sideoperaatorite võrk ja ainus positiivne asi on see, et jätkukaev sul 200M kaugusel on. Küsi tehnilised tingimused ja anna labidal minna, vea ise 100€ eest ära.. peaks olema umbes optika hind ja peale seda lase connectol vms. keevitada asjad kokku. Operaator vali välja ja maksad veel ühe vormistamise (teise otsa ja kliendi juures liitumine) ilmselt 300€
Järjekord on oluline, alusta sideoperaatorist kes ütleb mis kus.
Rahvamaja, kuhu jookseb ELASA fiiber, on ca 500m kaugusel. Kas on lootust, et kui vean sinna ise kaabli, siis mõni operaatorites, Telia näiteks, on nõus mind ühendama oma võrguga? Rahvamajas toimib tasuta wifi, küllap riigiasutuste võrgus, kuid Telia seadmekapp on mitme kilomeetri kaugusel. Kas erinevad võrgud on füüsiliselt, fiibri tasandil, üksteisest eraldatud või virtuaalselt? Kas minu kiud peab otsaga jõudma Telia kappi? Kui vaba kiudu ei peaks olema, siis küllap saab neid torusse juurde puhuda. Või peab operaator mingid kallid seadmed rahvamajja paigaldama?
Juurde midagi puhuma ei pea, kaabel on niigi 4-64 kiudu seal majas. Keevitus tehakse Telia jaama poolt ja kaevudes ja vajadusel kusagil lähemal. Kui tehniliselt korrektne siis ma arvan, et maksab sulle mingi 300-400€ ELASA kapini. See on siis operaatori, antud juhul Telia kaudu.
Oma kaabli pead eraldi majandama, kusiganes krundid, plaanid, kokkulepped, keevitused. Pakun, et küsi abi kohalikult Connectolt, nemad teevad järelvalvet ka ELASA kaablitele ja omavad ligipääsu nendesse kappidesse.
Tavaline tellimuse algatamine käib ikka operaatori kaudu, kommentaarides maini, et tellid kuni rahvamajani ja sealt ise vead fiibri oma majani. Pole standard lahendus, ja sa jõuad kindlasti kordi läbi rääkida.
Mis seadmetesse puutub, siis ei, rahvamajja eraldi seadmeid ei tule. Saad otse Telia sõlmest kiu peale PONi või lihtsalt SFP konverteri, suure tõenäosusega on jaama pool see ots juba olemas ja isegi kui pole, ei maksaks see lisaks sulle midagi.