Soome Mux 44 ja 46 vastuvõtt Tallinnas

Foorum terrestiaalse digi-tv teemadel
Kasutaja avatar
Henkka
In Memoriam

Soome Mux 44 ja 46 vastuvõtt Tallinnas

Postitus Postitas Henkka »

Enne Tallinna 45 kanali saatja võimsuse tõstmist õnnestus Soome mux 44 ja 46 vastuvõtt suhteliselt vahelduva eduga, nüüd on aga nii, et harva, kui zoomboks mingi seisva kaadri ekraanile "manab".

Asukoht on ka halb - Männikul, suunavahe Espoo saatja ja telemasti vahel heal juhul vast 30 kraadi, millest kindlasti ei piisa.
Antenniks üksik UHF Yagi (kahjuks ei kujuta ettegi, mis kanalite jaoks) ja umbes poole fiidri peal on Ranteloni võimendi, mis summeerib ka R2 ja Tallinna masti poole suunatud UHF logoperioodilise antenni signaali. See logo tahtis aga võimendi sisendisse 10 dB atenuaatori"punni", muidu hakkas analoogi peal häireid tooma.

Analoogsignaali jaok on olukord suht OK - ETV; K2 ja TV3 täiesti ilusad, Soome MTV3 väga "lumine", aga Nelonen ja rootslaste STV analoog üsna OK.
Kui kedagi Nelonen huvitab, siis see võib olla ju üks võimalus (Elioni digi-TV peal on üks huvitav tekst juba tükk aega Neloneni kanalil).

Huvitav, kas Ranteloni võimendi tekitab mingeid IM produkte, või on tõesti Fiskarsi saatja see kurja juur? Samal ajal Soome Mux 32 vastuvõtt on suht-koht OK ja pildikvaliteeti võrreldes kohaliku "kammajaaga" ma parem ei kommenteeri... :oops:
Kasutaja avatar
Henkka
In Memoriam

Täpsustan veel probleemi sisu - ka Mux 32 tuleb ju Fiskarsi saatja kaudu,
vt:http://www.digitv.fi/sivu.asp?path=1;8224,
miks ma siis seda muxi näen stabiilselt zuumboksi numbritega S 65% ja Q 60%, aga MTV3 ning Neloneni puhul (Mux 44) on S 55 % ja Q kõigub 0-30%. Hetkel ongi nii, et MTV3 pilt on täitsa liikuv, mida ta juba tükk aega ei olnud :roll:

Just selle Mux 32 hea ja stabiilse vastuvõtu pärast ma ei usu eriti Fiskarsi mõjusse, kuigi mine tea - Ch 32 ja Ch 44 sageduste vahe on piisavalt suur, et erinevaid leviefekte esile kutsuda.

Üleüldse - ikkagi on ju tegu kaugvastuvõtuga, kus väga stabiilselt resultaati oodata on vist natuke liiast?

Mux 46 puhul on S 35 % kandis ja Q kõigub 0-30%, vastaval sellele ka pilt on/ei ole...

Jagage oma arvamusi, tegijad Tallinna kandist!
Kasutaja avatar
faas
Moderaator

Postitus Postitas faas »

Mul asukoht soodne teletorn 90 kraadi umbes,.soome suund vaba.Tänase ilmaga S80 Q90-100.Kui on hea levi siis Q kukkub 0.Siis saan pildi ette lahti saatjalt 33,47 ja 57 Q siis neil 80 kandis.Katusel 100 triax vahel av 63.Sellist seisu pole olnud,et üldse kuskilt pilti pole 45 võimsuse tõstmine pole asja muutnud.
http://www.rantelon.ee/est/docs/digi-tv-soomest.pdf äkki sellest abi.
http://www.rantelon.ee/cgi-bin/prodinf? ... ang_id=est või siis sellest.Teemas soome digi metsavenna postitused asjalikud ise sain sealt mõtteid.Rahaliselt asi hull pole võim 850,antenn 560 vähemalt endal sain toimima.Katsetamise värk äkki näkkab esimese korraga :D
Kasutaja avatar
metsavend
Entusiast

Postitus Postitas metsavend »

Henkka - 32., 44., 46. tulevad kõik nii Fiskarsi kui Espoo pealt.

kust Sa tead, kumba vaatad? saatjate vaheline nurk pole Tallinna poolt vaadatuna eriti suur. püüa antenni pisut keerata, äkki saad teise masti kätte.

erinevus signaalitugevustes võib olla tingitud ka saatjate erinevatest võimsustest ja kõrgustest. minul on näiteks tugevamad just YLE kanalid (32.)

EDIT: hmm, kontrollisin üle ja YLE on nõrgemaks jäänud:

[32] - Q80
[44] - Q90
[46] - Q90

enne oli 32. Q95. praegused üsna ligikaudsed väärtused, ei viitsinud kaua keskmistada.

p.s. vastu kevadet päikeseloojangu paiku vajuvad soomlased vahel ära.

p.p.s. no pun intended :-)
Kasutaja avatar
mesilane
DigiTVfänn

Postitus Postitas mesilane »

faas kirjutas:http://www.rantelon.ee/est/docs/digi-tv-soomest.pdf äkki sellest abi.
Mis on parim selleks 3dB jaguriks-liitjaks? Ja mis antennid oleks parimad Soome digitaalse TV kaugvastuvõtuks Kesk-Eestis ?
Kasutaja avatar
elit
Digivanake

Postitus Postitas elit »

eh
Viimati muutis elit, 00:43, 03 Sept 2007, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Henkka
In Memoriam

elit kirjutas:Mesilane.
Arvan, et Kesk-Eestis Soome DVB-T regulaarne vastuvõtt ei ole
võimalik, sest isegi Laagris (Tallinna piiril) ei ole eriti E46 päris iga päev nähtav 2 x Triax 100 elem. ja AV63 abil. E32 on nähtav iga päev.
E44 on nähtav peaaegu iga päev. Kõik sõltub ilmastikust, kuna
pole otsenähtavust. Ebasoodsatel päevadel sõltub vastuvõtt
ka kellaajast. Siis E46 (vahel ka E44) Q langeb 5...7 %-le.
Huvitav, mul on just vastupidi E44 ja 46 suhtes - Männikul (ka Tallinna piiril ja üsnagi Laagri sarnase asukohaga) tuleb ühe Yagi ja AV63 abil E32 stabiilselt, E46 suht paremini kui E44, mis on kõige ebastabiilsem.
Hakkan ilmselt suve poole (kui temperatuur inimlikuks läheb :D ) ilmselt eksperimenteerima 2 antenni abil Fiskarsi signaali mahasurumise osas.
Mulle tundub, et seal see kurja juur ongi.

Kesk-Eesti kohta võin kihla vedada, et Soome DVB-T vastuvõtt ei saa kuigi stabiilne olema. Satelliit on vist ikka etem... :wink:
Kasutaja avatar
faas
Moderaator

Postitus Postitas faas »

Henkka ma ei teadnud,et av 63 olemas oled proovinud kohaliku maha keerata?(mul midagi tappis q ära)Ja antenni veits ida poole mul kui 44 ja 46 maas siis pildid 33,47,57 ees(ilmselt Lahti)ja nokk veits taevas.Pilt ees olenematta ilmast(44.ja 46.paistab meeldib sombune ilm :D )selgega 33,47,57 hommikuti ja õhtuti,krt sellest aru saab miks?proovisin antenni keerata vahet pole.See 45 võimsuse tõstmine ei mõjunud kuidagi.
Kasutaja avatar
Henkka
In Memoriam

faas kirjutas:Henkka ma ei teadnud,et av 63 olemas oled proovinud kohaliku maha keerata?(mul midagi tappis q ära)Ja antenni veits ida poole mul kui 44 ja 46 maas siis pildid 33,47,57 ees(ilmselt Lahti)ja nokk veits taevas.Pilt ees olenematta ilmast(44.ja 46.paistab meeldib sombune ilm :D )selgega 33,47,57 hommikuti ja õhtuti,krt sellest aru saab miks?proovisin antenni keerata vahet pole.See 45 võimsuse tõstmine ei mõjunud kuidagi.
AV 63 olen kohaliku signaali võimenduse miinimumi keeranud ja logol, mis sinna sisendisse ühendatud, on ka -10 dB "punn" vahel. Kohalikku ei saa päris ära ka jätta, siis on analoogis TV3 ja K2 vastuvõtuga probleeme.
Eks pean masti pööramisega ka eksperimenteerima.
Kasutaja avatar
Martini
Entusiast

Postitus Postitas Martini »

Mina olen ka siin vingunud, et sõltuvalt suvalistest asjaoludest kõigub soome Q nagu ise tahab ja kaob mõnikord ära. Ma olen kogu aeg kahtlustanud, et viga on kuidagi antennis. Ega midagi, kui jälle jama majas oli, võtsin asja tõsiselt ette. Kalibreerisin digikompassi ära, ronisin katusele, keerasin antenni kompassi järgi TÄPSELT paika, loodi abil vertikaali kah, kaabli ühendused puhastasin ära (ilmutasid kergeid oksüdeerumise märke) ja keerasin uuesti kõvasti kinni. Tulemus - kõikide soome muxide Q on püsivalt 80 või üle selle, mingit kõikumist enam ei ole. Antenn, kallid inimesed, antenn. Ma ütlen igaks juhuks veelkord - antenn:).

Oluline on tähele panna, et see nikerdamine ei muutnud absoluutselt grammi võrdki S taset, see on sama 58-60 mis ennegi. Seda muudaks ilmselt võim, aga võimu ma ei viitsi panna. Sama oluline on tähele panna seda, et mtv3 ja nelose analoogpilti ei mõjutanud parendustööd karvavõrdki, need olid enne kah perfektses korras, isegi siis, kui digi parasjagu otsustas Q 5% peale visata. Igasuguseid juttusid stiilis "kui kolmose pilt on analoogis korras, peab digi ka tulema" keeldun ma edaspidi kuulamast.

Martini
Kasutaja avatar
Valdemaras
Uudistaja

Postitus Postitas Valdemaras »

Mis on Fiskarsi koordinaadid?
60 07 30,8
23 29 34,5
Kasutaja avatar
Scott
Digivanake

Postitus Postitas Scott »

Paluks Espoo ja Pernaja sekunditäpsusega koordinaate, kui kellelgi juhtub olema. Tänks.

Omalt poolt lisan Tallinna Teletorni koordinaadid:

59 28 16 pl
24 53 15 ip

Muude Eesti saatjate asukohtade koordinaadid saab teada Maaameti kaardiserverist, teadma peab saateantenni krundi aadressi.
Kasutaja avatar
SkySpy
Õpetaja
Kontakt:

Postitus Postitas SkySpy »

Kas on mõtet üritada Espood kätte saada Lagedil näiteks 2 Triax100/21-69 antennist koosneva rühmaantenniga? Nurkade vahe Espoo ja Tallinna teletornil on kuskil 9 kraadi. Või proovida Fiskarsi, Pernaja või Anjalankoski maste? Kui pole mõtet siis ei hakka ka korralikku antenni ostma ja raha raiskama :-(
Dreambox 500-S, SkyStar2, KissSatdem DVB. 1,9m+24' jack, 1,1m+HH-120, 0,8m fix, 1,0m fix. Infinity USB Phoenix, Cas Interface 2, .....
Kasutaja avatar
vanemleitnant
DigiTVfänn

Postitus Postitas vanemleitnant »

Tundub kahtlane üritus. Kui Espoo jääb 9 kraadi idasse, siis Fiskars jääb samapalju või natuke rohkem läände, aga on kaugemal. Pernaja ja Anjalankoski jäävad vist lootusetult kaugele. Ei tea kas oleks võimalik ilma antenne ja võimendit ostmata kuidagi signaali tugevust mõõta?
Mul endal Muugal teletorn 4 km läänes ja Espoo 83 km põhjas. Espoole on suunatud Triax100 ja teletornile tavaline logo. Triaxil on vahel AV-63 ja logo sisend on keeratud miinimumi. Kõik digi ja analoogi pildid korras. Nii soome, kui eesti S ja Q 70-90
Kasutaja avatar
Henkka
In Memoriam

Martini kirjutas:Mina olen ka siin vingunud, et sõltuvalt suvalistest asjaoludest kõigub soome Q nagu ise tahab ja kaob mõnikord ära. Ma olen kogu aeg kahtlustanud, et viga on kuidagi antennis. Ega midagi, kui jälle jama majas oli, võtsin asja tõsiselt ette. Kalibreerisin digikompassi ära, ronisin katusele, keerasin antenni kompassi järgi TÄPSELT paika, loodi abil vertikaali kah, kaabli ühendused puhastasin ära (ilmutasid kergeid oksüdeerumise märke) ja keerasin uuesti kõvasti kinni. Tulemus - kõikide soome muxide Q on püsivalt 80 või üle selle, mingit kõikumist enam ei ole. Antenn, kallid inimesed, antenn. Ma ütlen igaks juhuks veelkord - antenn:).

Oluline on tähele panna, et see nikerdamine ei muutnud absoluutselt grammi võrdki S taset, see on sama 58-60 mis ennegi. Seda muudaks ilmselt võim, aga võimu ma ei viitsi panna. Sama oluline on tähele panna seda, et mtv3 ja nelose analoogpilti ei mõjutanud parendustööd karvavõrdki, need olid enne kah perfektses korras, isegi siis, kui digi parasjagu otsustas Q 5% peale visata. Igasuguseid juttusid stiilis "kui kolmose pilt on analoogis korras, peab digi ka tulema" keeldun ma edaspidi kuulamast.

Martini
Olen nüüd antenni suunamisega eksperimente teinud ja ega seal "head nahka" ei tulnud.
Kaldun arvama, et Martinil on suht õige seisukoht - mul see Yagi, logo ja R2 antenni installatsioon varsti juba mingi 10 aastat mastis olnud :oops:

Häda hoopis selles, et masti pikali lasta ei saa. Seega iga uus install eeldab tõstukit ja tegijaid mehi - ehk $$$ :roll:

Vaatan, mis suve tuleku ajal juhtub, eks siis saab otsustada...
Kui asja ette võtan, siis suunitlusega 2 Yagi masti otsas summeerimise peale , minimiseerides Fiskarsi (võimalikku) vastuvõttu.
Vasta

Mine “Maapealne Digi-TV”