D-päev saabub

Foorum terrestiaalse digi-tv teemadel
Kasutaja avatar
tonuj
Entusiast

Re: D-päev saabub

Postitus Postitas tonuj »

valgekotkas kirjutas:
obene kirjutas:Digiedastuses on võimalik saavutada vähemalt sama defektivaba pilt kui analoogis.
nuh ... ma siin õige mitu kuud ka hd-d vahtinud ja isegi ca 13 megase ribaga on kiiretes liikumistes ruudumerd näha :mrgreen: ... hetkelgi kodanik james bondarev ripub kütuseauto külges ja päästab maailma - aegajalt ikka ruudukesi ilmneb :lol:
Siit tekib kohe insenerlik mõte, et encooder->dekooder võiks kiirematel kaadritel osata sujuvalt horisontaalset resolutsiooni vähendada ja kokkuhoitud bittide arvelt kvaliteeti parandada. Seisva pildi puhul on resolutsioon 1960x1080 oluline aga kiirelt liikuval pildil võiks resolutsioon dünaamiliselt muutuda ligi kaks korda kuni 1024x1080, seda silm ei märka niipalju kui suurt ruudutamist. Aga äkki ma leiutan jälle jalgratast nagu see statistilise vbr-i puhul oli ja mpeg-4 seda oskabki ja vaja lihtsalt encooderile mõni seting 0->1 panna?

Või teine variant, et kiirematel kaadritele seepi rohkem peale tõmmata ja võidetud bittidest ruudutamist vähendada. Jällegi silm seda nii palju ei märkaks kui vähem liikuvatel kaadritel.
Foorumil
Kasutaja avatar
Scott
Digivanake

Postitus Postitas Scott »

Kindlasti mind naerdakse välja, aga kui siin on eelnevalt väidetud, et satilt võetud signaal (MPEG2) muutub koledaks MPEG4-ks ümber pakkides, kas poleks mõttekam see MPEG2 RGB-ks muuta ning see RGB siis MPEG4 koodrisse sisse sööta? Milline siis pilt välja näeks? Kas samasugune nagu 1. muxi omad: veidi udused, kuid paremad kui Zuumi-paketis?

Satilt tulev pilt on üle RGB-ühenduse ekraanil selge nagu prillikivi.
Kasutaja avatar
tonuj
Entusiast

Scott kirjutas:Kindlasti mind naerdakse välja, aga kui siin on eelnevalt väidetud, et satilt võetud signaal (MPEG2) muutub koledaks MPEG4-ks ümber pakkides, kas poleks mõttekam see MPEG2 RGB-ks muuta ning see RGB siis MPEG4 koodrisse sisse sööta? Milline siis pilt välja näeks? Kas samasugune nagu 1. muxi omad: veidi udused, kuid paremad kui Zuumi-paketis?

Satilt tulev pilt on üle RGB-ühenduse ekraanil selge nagu prillikivi.
Igasugune ümberpakkimine saab pilti ainult halvemaks muuta.

Minu isiklik arvamus on, et kvaliteet võiks vähem halveneda kui ümberpakkimise asemel õnnestuks digitaalselt ümber konvertida aga ma ei tea kas selline algoritm on juba välja töötatud ja kasutusel. Ja vist ei õnnestuks seda ka kasutada koos statistile vbr pakkimisega kus pakkimistihedus kogu aeg peab muutuma sõltuvalt teistest samas muxis olevatest kanalitest.
Kasutaja avatar
a1
DigiTVfänn

Postitus Postitas a1 »

Scott kirjutas: satilt võetud signaal (MPEG2) muutub koledaks MPEG4-ks ümber pakkides, kas poleks mõttekam see MPEG2 RGB-ks muuta ning see RGB siis MPEG4 koodrisse sisse sööta?
Aga miks sa arvad, et see praegu analoogsignaalina vahepeal eksisteerib?
Ma siiralt usun, et mingit analooglüli ei ole kasutusel.
Kasutaja avatar
PRR24
Entusiast

Postitus Postitas PRR24 »

Seda, et vahepeal analoogiks asi tehakse, ma küll ei usu. Kui see nii peaks olema, siis annetan omaltpoolt Starmanile 5 krooni normaalse aparaadi ostmise fondi. Võtke ühendust :)

Häda on pigem selles, et tõenäoliselt MPEG2 tehaksegi RGB-ks või tõenäolisemalt YUV-iks ja sealt edasi MPEG4-ks. Parim lahend oleks, kui MPEG2 konverditaks otse MPEG4ks, aga ma ei usu, et seda tehakse. Ent ka sel juhul on kaod märgatavad -- mida halvem sisend, seda rohkem.
Kasutaja avatar
buhh
DigiTVfänn

Postitus Postitas buhh »

Ma vastan, et ei tekiks väärarusaama ja lõpetaks leheküljelise heietuse.
Rahu, ainult rahu, kõik on digitaalne! http://en.wikipedia.org/wiki/Serial_Digital_Interface" onclick="window.open(this.href);return false;
Foorumil
Kasutaja avatar
Scott
Digivanake

a1 kirjutas:
Scott kirjutas: satilt võetud signaal (MPEG2) muutub koledaks MPEG4-ks ümber pakkides, kas poleks mõttekam see MPEG2 RGB-ks muuta ning see RGB siis MPEG4 koodrisse sisse sööta?
Aga miks sa arvad, et see praegu analoogsignaalina vahepeal eksisteerib?
Ma siiralt usun, et mingit analooglüli ei ole kasutusel.
Ma polegi väitnud, et saatejaamas kuskil analooglink vahel on. Mu mõte oli puhtalt teoreetiline ja tekkis sellest, et siin foorumis on varem väidetud ZUUMi kanalite nigela kvaliteedi põhjuseks halba sisendsignaali ja MPEG2toMPEG4 ümberpakkimist. Kuna satiboksist RGB-st ja HDMI-st väljuv signaal on minu arust teleris korraliku kvaliteediga, siis samasugune (kui mitte paremgi, arvestades profiseadmeid) on ta ka Leviras. Oma osa kvaliteedi vähenemises on muidugi suur kanalite arv muxi kohta, kuid kui palju on selles "süüdi" ümberpakkimine? Ehk pika ja segase jutu kokkuvõtteks: kumma ühendusega saaks (jällegi teoreetiliselt) parema pildikvaliteedi, kas

Sat (MPEG2)--->MPEG2/MPEG4-konverter--->(MPEG4-enkooder)--->mux;
või
Sat (MPEG2)--->MPEG2-dekooder--->RGB või pakkimata digivideo--->MPEG4-enkooder--->mux?

Võib-olla jäi mõni aste jadast välja, kuid antud püstituses pole neil olulist rolli.
Kasutaja avatar
a1
DigiTVfänn

Postitus Postitas a1 »

kumma ühendusega saaks ... parema pildikvaliteedi, kas

Sat (MPEG2)--->MPEG2/MPEG4-konverter--->(MPEG4-enkooder)--->mux;
või
Sat (MPEG2)--->MPEG2-dekooder--->RGB või pakkimata digivideo--->MPEG4-enkooder--->mux?
Ausaltöelda ei saa ma aru, mida Sa üritad seletada :oops:
Talupoja mõistus :roll: ütleb, et lennult (kaader-kaader) ei saa mpg2 to mpg4 konverteerimist teha (võibolla isegi saaks, aga see poleks kindlasti efektiivne). Ikkagi peaks see käima nii, et teatud hulk kaadreid loetakse puhvrisse (harutatakse laiali) ja sealt edasi pakitakse uuesti kokku uude formaati.

Põhimõtteliselt võib ju kodus katsetada, tõmmates video algul mpg2´te ja siis pakkida ringi mpg4´ja.
Foorumil
Kasutaja avatar
Scott
Digivanake

a1 kirjutas: Ausaltöelda ei saa ma aru, mida Sa üritad seletada. Talupoja mõistus ütleb, et lennult (kaader-kaader) ei saa mpg2 to mpg4 konverteerimist teha (võibolla isegi saaks, aga see poleks kindlasti efektiivne). Ikkagi peaks see käima nii, et teatud hulk kaadreid loetakse puhvrisse (harutatakse laiali) ja sealt edasi pakitakse uuesti kokku uude formaati.

Põhimõtteliselt võib ju kodus katsetada, tõmmates video algul mpg2´te ja siis pakkida ringi mpg4´ja.
Mingis mõttes said Sa mu küsimusele pihta. Ma arvasin, et MPEG2toMPEG4 konverter muudab MPEG2 datavoo ilma lahti pakkimata kohe MPEG4-ks ringi. Kui ka konverteris vahepeal MPEG2 lahti pakitakse, kaadrid mällu loetakse ja siis MPEG4-ks kodeeritakse, võib mu eelmises postis kirjeldatud signaali kulgemise variantidele võrdusmärgi vahele panna.

Sama arutluse võib taandada ka koduarvutis toimuvale ümberpakkimisele.
...tõmmates video algul mpg2´te...
See, mis toimus videoga enne MPEG2-ks saamist, pole siinkohal üldse oluline. Lihtsalt eeldame, et materjal on kvaliteetne, mitte juba algselt ruuduhunnik.
Kasutaja avatar
tonuj
Entusiast

jyri403 kirjutas:FTA suht OK, aga klõpsides Zuumboxi HDMI ja Elioni iptv vahel, tundub viimane veidi teravam ja detailirikkam. Aga võib-olla on see mpeg4/avc omapära.
Mul ka nüüd Elioni iptv pilt ees ja ütleks ka, et ikka vahe on silmaga nähtavalt Elioni kasuks. Eks siin tuleb mängu iptv suur eelis, et kogu riba läheb korraga ühele kanalile mitte jagamisele nagu dvb-t korral teiseks ei pea nad kanaleid üle pakkima. Võib ainult aimata mida saaks avc/h264 ga elioni võrgus korda saata, hdtv 1080i oleks üsna reaalne kui mitte 1080p. Elion võiks vaikselt mõnda hdtv kanalit pakkuma hakata ja vastava boksi kasvõi lisaraha eest huvilistele turule lasta.
Zuumi kaart reisib igatahes nüüd omanikele tagasi.
Kasutaja avatar
jyri403
DigiTVfänn

Postitus Postitas jyri403 »

tonuj kirjutas:
jyri403 kirjutas:FTA suht OK, aga klõpsides Zuumboxi HDMI ja Elioni iptv vahel, tundub viimane veidi teravam ja detailirikkam. Aga võib-olla on see mpeg4/avc omapära.
Mul ka nüüd Elioni iptv pilt ees ja ütleks ka, et ikka vahe on silmaga nähtavalt Elioni kasuks. Eks siin tuleb mängu iptv suur eelis, et kogu riba läheb korraga ühele kanalile mitte jagamisele nagu dvb-t korral teiseks ei pea nad kanaleid üle pakkima. Võib ainult aimata mida saaks avc/h264 ga elioni võrgus korda saata, hdtv 1080i oleks üsna reaalne kui mitte 1080p. Elion võiks vaikselt mõnda hdtv kanalit pakkuma hakata ja vastava boksi kasvõi lisaraha eest huvilistele turule lasta.
Zuumi kaart reisib igatahes nüüd omanikele tagasi.
Zuumi kaardi andsin juba ammu tagasi. Elioni digiTV tõrjus minu kodust Starmani analoog-kaabli. Nii et D-üleminek on minu jaoks juba toimunud.
mønster
DigiTVfänn

Postitus Postitas mønster »

tonuj kirjutas:... Võib ainult aimata mida saaks avc/h264 ga elioni võrgus korda saata, hdtv 1080i oleks üsna reaalne kui mitte 1080p. Elion võiks vaikselt mõnda hdtv kanalit pakkuma hakata ja vastava boksi kasvõi lisaraha eest huvilistele turule lasta.
...
1080p50/60 formaati polegi praegu veel mõtet kuskil pakkuda - selliseid kaameraidki ei toodeta vist (arvutigraafikaga võib mingeid lihtsamaid animatsioone teha, et veenduda, kas 50/60 ja 25/30 sünkrodel on silmaga nähtavat vahet). 1080p25 ei tahaks rohkem ressurssi kui 1080i50 ja deinterlacemine jääks ära, aga see pole standartne ringhäälingu formaat.
elion on muidu õnnemäng - mõnel pool ei saada üldse normaalset pilti ette ning kui dvb puhul saaks ise midagi ära teha (parem antenn, võimendi jne), siis nondel elioni õnnetutel polegi muud teha, kui kaebekirju kirjutada. ma kardan, et pigem laseb elion pildi kvaliteedi veelgi alla, et andmevoog väiksem oleks ja "halbades" kohtades vv paraneks, kui et hd mängu toob.. aga eks tulevik näitab.
Kasutaja avatar
jyri403
DigiTVfänn

Postitus Postitas jyri403 »

mønster kirjutas: elion on muidu õnnemäng - mõnel pool ei saada üldse normaalset pilti ette ning kui dvb puhul saaks ise midagi ära teha (parem antenn, võimendi jne), siis nondel elioni õnnetutel polegi muud teha, kui kaebekirju kirjutada. ma kardan, et pigem laseb elion pildi kvaliteedi veelgi alla, et andmevoog väiksem oleks ja "halbades" kohtades vv paraneks, kui et hd mängu toob.. aga eks tulevik näitab.
Mul on siis vedanud. Poolteist kuud on see elioni digi olnud ja pole õnneks pea ühtki tõrget olnud. Siin Kunda kandis kliente vähe, seepärast vist. Ega sinna kahh laulatatud pole. Kui Elion avc-ga siin "zuumistuma" hakkab, hakkan ka vaatama, mis edasi saab. Ei näe selleks põhjust. DVB-T puhul antenniga saab vastuvõtu stabiilseks ise küll, aga zuumi udupilte küll teravaks ei saa. Need küll püsivad, aga kvaliteet on parajasti nii mahakeeratud, et rahvas veel kisama ei hakka. See on ka kõik.
PS. Huvitav, kui palju zuumi liitumiste arv "tõusis" peale 299EEK liitumistasu kehtestamist. :lol:
Kasutaja avatar
roska
Digivanake

Postitus Postitas roska »

Elioni võrgust ei lähe 1080i (14 Mbps) enamusjuhtudel läbi ning nad ilmselt hakkavad tegema 720p-ks (10 Mbps) ümber.
Kasutaja avatar
tonuj
Entusiast

roska kirjutas:Elioni võrgust ei lähe 1080i (14 Mbps) enamusjuhtudel läbi ning nad ilmselt hakkavad tegema 720p-ks (10 Mbps) ümber.
Aga millise pakkimisega, kas mpeg-2 või h.264 ?
Vasta

Mine “Maapealne Digi-TV”