Soome digi

Foorum terrestiaalse digi-tv teemadel
Vasta
Kasutaja avatar
peeter3000
Digivanake

Re: Soome digi

Postitus Postitas peeter3000 »

Soomes põhjustab häireid "samakanalisus"(samad sagedused).
s.t. samal sagedusel olevate(e26 ja e38) erinevate "täitesaatjate" signaal segab üksteist .
Digita tahab nüüd teised sagedused kasutusele võtta,aga see on pikk protsess.Ajutiselt vähendatakse ühe täitesaatja võimsust seniajani kui kasutusele tulevad uued sagedused.
Samas võiks neil probleeme olla ka Fiskars v. Espoo ja võiks sagedusi muuta :wink: .
Sama probleem on vist ka Eestis E45 Tallinn v. Ellamaa v.Haapsalu(?).
Mina kuulen sellist tüüpi probleemist Digita poolt esimest korda.Digilevi puhul on vist õppimist veel kõvasti..
(eestikeelne tekst on Minu spekulatsioon,aga soomekeelne on fakt)
NB! minu soovitus/soov oleks tõsta järgmisest suvest mux1 Tallinnas E28 peale ja E45 jätta vertikaalpolarisatsiooniga mux 4 või 5-ks...
Sel juhul saaksid paljud hakata vabalt vaatama soome E44 ja E46-e..
Telemasti "taga" segab E45 e44 vaatamist,siis võib mõnes piirkonnas(näiteks Tabasalu-Vääna)ka Espoo tugev signaal segada e45-e vastuvõttu(kuigi segaja võib olla ka Fiskars..)

Digita:
Sallan Sarivaaran ja Sallatunturin täytelähettimien samoista taajuuksista johtuen Sallan alueella on esiintynyt tv-vastaanotossa häiriöitä. Näillä täytelähetinasemilla on käytössä samat kanavat eli A-kanavanipussa kanava 26 ja B-kanavanipussa kanava 38, mistä on aiheutunut tv-vastaanottohäiriöitä.

Samojen kanavanumeroiden muutos edellyttää taajuuksien vaihtoa. Luvan saanti uudelle taajuudelle saattaa olla pitkä prosessi, minkä vuoksi Digita pyrkii vähentämään vastaanottohäiriöitä Sallassa alentamalla Sarivaaran täytelähettimen lähetystehoa. Lähetystehon alentaminen on väliaikainen toimenpide ja kestää siihen asti, kunnes uudet taajuudet ovat käytettävissä.
DVB-T/T2:Eesti-SoomeDigi/ DVB-C:Starman HD/DVB-S: Mabo 125x140cm/TBS5922
Kasutaja avatar
Carat_EST
Digivanake

Postitus Postitas Carat_EST »

peeter3000 kirjutas: Samas võiks neil probleeme olla ka Fiskars v. Espoo ja võiks sagedusi muuta :wink: .
Kindlasti ongi, iseasi et nad vast vaatavad selles piirkonnas oma saatjat/täitesaatjat...
Kaardilt uurida ei jõudnud, kuid kui tõmmata Espoo ja Fiskarsi vahele joon ning Tallinna/Harjumaa kaugusi (75-125km) ja suundi nüüd selle joone suhtes peegeldada siis peaks olema see "enamvähem sarnase murega" piirkond Soomes leitav...
Kasutaja avatar
Martini
Entusiast

Postitus Postitas Martini »

peeter3000 kirjutas:Telemasti "taga" segab E45 e44 vaatamist,siis võib mõnes piirkonnas(näiteks Tabasalu-Vääna)ka Espoo tugev signaal segada e45-e vastuvõttu(kuigi segaja võib olla ka Fiskars..)
Ega ikka ei sega küll. Ma olen täpselt selles sektoris, mida sa kirjeldad. Mul ei tulegi meelde, et mul oleks E45-ga rohkem probleeme olnud kui ükskord sellise ülelevi ajal, kui ma nägin mingeid Lapimaa rootsikeelsete nimedega MUXe, aga siis ilmselt kannatasin ma mingi soome E45 põhisaatja käes. Tuletan igaks juhuks meelde, et mul on ainult üks antenn ja see Soome poole. Eesti levi puudumine on tundmatu nähtus.

Küll aga viimase paari nädala ülelevid on täiesti tapvad. Nädala alguse zuumboxi automaatotsing andis mulle kokku 192 kanalit, näiteks E muxi oli 5 komplekti, millest kolme sai vabalt vaadata kah :D Haige on see, et ülelevide käigus kannatab millegipärast kõige rohkem B-mux, selle eksemplare nii palju kuskilt kaugelt maalt millegipärast ei leidu. Aga see on see, mida ma kõige rohkem vaadata tahan :(

See Fiskarsi jutt mulle hästi ei meeldi. Jätkuvalt. Ma arvan, et pigem on probleem täpselt samas täitesaatjate asjas. B mux on E44 peal lisaks Espoole ja Fiskarsile ka Vantaal. Espoo ja Vantaa vaheline nurk on minu juurest vaadates 13 kraadi, aga Espoo ja Fiskarsi vaheline nurk on 44 kraadi. Arva, kumba ma rohkem kahtlustan. Mu kahtlusi muudab teravamaks see, et ülelevi tingimustes ilmub mul E mux tüüpiliselt nähtavale 53. kanali pealt (mis on näiteks Vantaa täitesaatjal), aga peaaegu mitte kunagi 58 pealt (mis on Fiskarsil). Ma usun küll, et teatud piirkondades on Fiskars vaenlane, aga seda pole minu meelest mõtet kahtlustada Muraste-Suurupi sektoris.
Martini

DVB-T/S: Golden 9060 & CT5000Cplus & HTPC
Kasutaja avatar
peeter3000
Digivanake

Sinu postis on kõik õige.Ma ise ajasin selle Fiskarsi asja segi :oops: .
Ise ka kahtlustan täitesaatjaid..
Minul jälle kaob E53 ära kui ülilevi algab..
Praegu vaatan hokit E23 Pernaja pealt..
Kasutaja avatar
Scott
Digivanake

Postitus Postitas Scott »

peeter3000 kirjutas:...NB! minu soovitus/soov oleks tõsta järgmisest suvest mux1 Tallinnas E28 peale ja E45 jätta vertikaalpolarisatsiooniga mux 4 või 5-ks...
Ma pakkusin välja sarnase mõtte eelmise aasta detsembris, kui soome signaal võimsa ülilevi ajal Tallinna ja põhjaranniku "lukku lõi", kuid Roska vastas, et mingeid ümbertõstmisi plaanis ei ole.
Kasutaja avatar
Carat_EST
Digivanake

Postitus Postitas Carat_EST »

Scott kirjutas: kuid Roska vastas, et mingeid ümbertõstmisi plaanis ei ole.
Neid ümbertõstisi võib ju nüüd tulla kui Digita omal ümbertõstmisi tegema hakkab... seda asja ei saa ju koordineerimatult teha.
Kasutaja avatar
peeter3000
Digivanake

Digita tegi Soomes oma dvb-t võrgus seadmete uuendusi 21-25.04.Peale seda on olnud edastamises mitmeid probleeme ja nüüd on YLE-l asjast "villand".
Digita peab nüüd aru andma mida ette võetakse.Võimalik on et vanad "seaded" taastatakse..

Television valtakunnallisia lähetys- ja siirtoverkkoja hoitavan Digita Oy:n lähetyksissä on ollut teknisiä ongelmia jo kolmen viikon ajan. Yleisradio vaatii Digitalta selvitystä.
Ongelmat saivat alkunsa, kun Digita teki 21. - 25.4. laitteistouudistuksia. Alussa häiriöt olivat valtakunnallisia, mutta niiden ilmoitettiin päättyneen uudistustöiden päätyttyä.
Ongelmia on kuitenkin ollut alueellisesti kaiken aikaa. Viimeksi viikonloppuna YLEn kanavilla oli häiriöitä DNA-kaapelioperaattorin jakelualueella mm. Porissa, Raumalla, Lohjalla ja Karjaalla.
Häiriöt ovat ilmenneet tekstityksessä ja digi-television lisäinformaatio-toiminnossa, joka kertoo eri kanavien ohjelmatarjonnan.
Yleisradio on pyytänyt Digitalta selvitystä ongelmien korjaamisesta tämän päivän aikana. Yhtenä vaihtoehtona Digitalle esitetään, että huhtikuussa tehdyt, ongelmia aiheuttaneet uudistukset poistetaan.
YLE Uutiset on pyytänyt Digitalta kommenttia asiaan.
Kasutaja avatar
Sculder
DigiTVfänn

Postitus Postitas Sculder »

Sai ise ka vaadatud ,et soome peal programmi uuendust tegi.
Kasutaja avatar
peeter3000
Digivanake

Kui uskuda uudiseid,siis Soomes Seinäjoel on alustatud DVB-T2 test edastust.
Seda teeb firma ANVIA,kes kandideeris ka Soome HD "võrguoperaatori" konkursile ühena neljast..(teised-Digita Oy, DNA Oy ja Telemast Nordic Oy)
Ensimmäisenä operaattorina Pohjoismaissa ja Baltiassa Anvia on aloittanut antenniverkon teräväpiirtokoelähetykset Seinäjoella MPEG 4-/DVB-T2-teknologilla. Vastaavat koelähetykset Euroopassa on aloittanut muun muassa BBC.
http://www.finnsat.fi/ajankohtaista_u70.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasutaja avatar
rait01
Digivanake

Postitus Postitas rait01 »

Kui suur on nelja antenni vahe kaukus? Soov püüda soome digi.
SD vabalevi err kanalid tuleb kinni panna esimesel võimalusel. FM raadio tuleb ka kinni panna ja üle minna DAB + raadio peale.
smr
Entusiast

Postitus Postitas smr »

urri kirjutas:nyt siis mõistus otsas :oops:
nagu siin foorumis tegijad teavad, sai paar päeva tagasi soome suunas mast+antenn püsti pandud
eelnevalt olin läpparisse soome (eesti omad ka) kanalid salvestanud ja nii oli hea signaali püüda
antennile panin sappa u nii 12m kaablit (et jõuaks tuppa, esimesele korrusele)
signaali püüdsin nö pööningu peal...
et.. tegin teisel korrusel otsaakna lahti, läppar sinna ja kaabel sappa
siis saingi YLE1 signaaliks 60-90% ja MTV3 80-100%.
Sai siis Urrist paari km kaugusel 100 elemendine Espoo peale pandud, võimendi ka veel vahel. Soomet aga paraku ei näe :(
Starmani SD box näitab, et S on 98-100% kogu aeg, Q üle 20 pole tõusnud, leiab 3-4 erinevat sagedust, kus Si kuvada, kanalite nimekirja aga ei suuda näidata. Saatja ja minu vahele jääb muidugi tükk paksu metsa, esimene puu u 5 meetri kaugusel antennist. Segaseks jääb just see S ning Q nii suur erinevus. Kas on veel mingeid "imenippe" millega Qd kõrgemaks ajada?
Kasutaja avatar
descite
Entusiast

Postitus Postitas descite »

s on kõrge kui singnaali nivoo on kõrge ( seda ka nt anloogsaatja sagedusel). lihtsalt signaal võib sisaldada palju müra.Sellisel juhul võimendi võimendab müra. q näitab et kas signaal on arusaadav. aidata võiks antenni esimestest puudet kõrgemale tõstmine.
Kasutaja avatar
kalvis
DigiTVfänn

Postitus Postitas kalvis »

Täpset pihta ei saanud, et mida ja kuidas siis testiti. Tundub, et testiti ilma võimendita kuskil ja kahe erineva seadmega (zuumbox ja usb pulk)
Usb pulgad on sees ilma võimendita, seega tahavad nad tugevamat signaali ja seda saab edukalt digivõimendiga teha. Zuumboxidel on mingi võimendi sees, seega vajatakse võimendit ette vaid siis kui level on madal.
Q-d mõjutab mitusada asja, kuid nõrga signaali puhul aitab võimendamine. Palju hullem juhus (ja eriti soome signaali puhul) on kui pressib sisse palju müra eesti kohalikest kanalitest või soome kaugem sama sagedusega jaam. Sel juhul aitab vaid võimalikult hea antenn (või võimalikult kõrgele antenn). Kui on teada kindlalt, et eesti kanal pressib puhtalt sisse siis kasutatakse eesti kanali maha summutamiseks filtrit. Mõned tarkpead on kasutanud ka kavalamat moodust, kui maja konstruktsioon seda võimaldab, antenn paigutatakse niimoodi, et maja jääb ette eesti suunale.
USB pulkadel saab samuti levelit ja Q vaadata, selleks on vastavad utiliidid (?scanchannelsBDA või progdvb), paned vaid ühele sagedusele ja vaatad.
Alustuseks tasuks siiski zuumboxiga alustada, on lollikindlam.
Kasutaja avatar
elit
Digivanake

Postitus Postitas elit »

Põhjuseid, miks Q on väga madal, on palju. Üks olulisemaid ja raskemini ületatavaid on levi muutumine (eriti ülilevi).

Soovitan lugeda seda sama teemat, kuigi see võtab aega.
smr
Entusiast

Postitus Postitas smr »

kalvis kirjutas:Täpset pihta ei saanud, et mida ja kuidas siis testiti. Tundub, et testiti ilma võimendita kuskil ja kahe erineva seadmega (zuumbox ja usb pulk)
Usb pulgad on sees ilma võimendita, seega tahavad nad tugevamat signaali ja seda saab edukalt digivõimendiga teha. Zuumboxidel on mingi võimendi sees, seega vajatakse võimendit ette vaid siis kui level on madal.
Q-d mõjutab mitusada asja, kuid nõrga signaali puhul aitab võimendamine. Palju hullem juhus (ja eriti soome signaali puhul) on kui pressib sisse palju müra eesti kohalikest kanalitest või soome kaugem sama sagedusega jaam. Sel juhul aitab vaid võimalikult hea antenn (või võimalikult kõrgele antenn). Kui on teada kindlalt, et eesti kanal pressib puhtalt sisse siis kasutatakse eesti kanali maha summutamiseks filtrit. Mõned tarkpead on kasutanud ka kavalamat moodust, kui maja konstruktsioon seda võimaldab, antenn paigutatakse niimoodi, et maja jääb ette eesti suunale.
USB pulkadel saab samuti levelit ja Q vaadata, selleks on vastavad utiliidid (?scanchannelsBDA või progdvb), paned vaid ühele sagedusele ja vaatad.
Alustuseks tasuks siiski zuumboxiga alustada, on lollikindlam.
Antenni puudest kõrgemale paraku ei saa, see nõuaks masti ehitamist. Nagu kiuste on maja kohe mastimändide kõrval. Eks hakkame tasapisi ka puid sellelt suunalt eemaldama, aga see võtab aastaid, et neid ära kütta :)
Enne jäi mainimata, et veel 50 elemendine vaatab ka Teletorni pihta, pööningul liidetakse 2 signaali. Ning USB pulka pole kohe käepärast võtta mul, eraldi osta ka testimise jaoks ei raatsi
Seega kas antud setupi korral on mul näiteks filtrist kasu? Et filtreeriksin soome vaatavalt antennilt välja eesti sagedusi?
Vasta

Mine “Maapealne Digi-TV”