Twin väljundiga LNB. Vastuvõtt aina hulllemas seisus...

Vaba vestlus igal teemal mis puudutab digitaaltelevisiooni
Vasta
Kasutaja avatar
Energizer
Digivanake

Twin väljundiga LNB. Vastuvõtt aina hulllemas seisus...

Postitus Postitas Energizer »

Tere!

Kuna ma ei tunne sati vastuvõtu lisaseadmeid 100%-liselt siis küsiksin natuke nõu ja kommentaare targemate käest, kes vastava alaga kauem tegelenud on.

Esiteks, olen varem juba postitanud teema, et Maximum ei taha koos Plazaga üheaegselt korralikku pilti näidata: kipub ruudutama nii, et pilt üldse ära kaob. Nüüd on aga olukord veel hullem, nimelt see LNB ei näita enam korralikult V polarisatsiooni transpondritel asetsevaid kanaleid: L: 75% Q: 35 % (kohati vähem). H polarisatsiooni peal olevaid kanaleid näitab (L: 75% Q: 82-86%) ja seda mõlemiist väljundist. Olen juba otsustanud et tuleb uus pea muretseda, aga enne testin teooriat teise LNB-ga. Tuttav lubas mulle selle saata homseks tõenäoliselt saan kinnitust oletusele et see LNB on läbi.. Aga nüüd teemast:

Millise kvaliteediga on tänapäeva LNB-d? Kas on midagi muutunud, selles mõttes et poest võib saada nii täielikku saasta kui ka normaalset kaupa? Teiseks, kui pikk on LNB eluiga? See probleemne õnnetu LNB ei ole aastatki vana (vastuvõtukomplektile andis müüja garantii 0,5 aastat, mis nüüdseks läbi) ja juba paistab olevat läbi. Küll kahtlustasin alguses LNB-le tekkinud kondensatsioonist tingitud probleemi, küll pilvisus jne jne, aga nüüd on selge et pilvisus pole probleem, sati taldrik iseenest on korralikult häälestatud, aga LNB ei lülita polarisatsiooni ringi. Kaablid ja sati kinnitused kontrollisin üle, ei tohiks olla midagi valesti. Eile kaotas LNB signaali täielikult ära: L: 15% Q: 0% . Pärast LNB-d hoidvat nokka üles-alla liigutades, LNB-le käega koputades,rõngast keerates ( ei tea, kuivõrd suurt abi sellest oli :lol:) sain pildi tagasi sellisel kujul nagu ma ülalpool kirjeldasin. Kes seletaks mulle ära, mismoodi see polarisatsioonide ringilülitamine toimub ofsettantennile mõeldud universaalpea puhul? Kas tegemist on mingi elektroonilise lülitiga,mis toimub elektroonika tasemel või liigutatakse migi LNB sees kah?

Palun ärge maha lööge kui nii võhiklikke küsimusi esitan...

Natuke häirib see et pole 100% garantiid korraliku pildi vaatamiseks. Veel 2 aastat tagasi single peaga vaadates polnud peale rajuvihmast tingitud signaalikaudu mingeid teisi probleeme. Nüüd kus kõne all oli süsteemi laiendamine (Kahe telekega ühe sati vaatamine), on probleemid mida varem polnud.
Kasutaja avatar
faas
Moderaator

Re: Twin väljundiga LNB. Vastuvõtt aina hulllemas seisus...

Postitus Postitas faas »

Mõnele küsimusele oskan vastata 1.eluiga kuni ei tööta,katusel Grundigu pead 6 aastat ja toimivad.2.poes müüakse kaupa seinast seina osad ostes katki(isiklik kogemus olemas)3.kas keegi pole tüünerit näppinud ja peade seaded paigast ajanud(kunagi lapsed ajasid kodu asjad sassi ja võimlemist jagus :) ) .4.midagi ei keerata pea sees(lammutasin laiali ühe) aga pea peab olema õieti paigas st.kui horisontaali ja vertikaali vahel suur erinevus pea kalle võib vale olla(triaxsi 0,2db pea tahtis 45 kraadi et õieti toimis 1 kodu vedeleb) 5.enne kui midagi vahetama hakkad mõõda antenni sisendist pinge üle nii horisontaal kui vertikaal(väärtusi ei mäleta peast,otsida ei viitsi siin teemades nendest kirjutatud) need asjaarmastaja soovitused eks spetsialistid komenteerivad paremini :)
Kasutaja avatar
elit
Digivanake

Postitus Postitas elit »

Üldiselt võib LNB-d jägada laias-laastus kolme klassi: kvaliteetpead, keskmised ja odavad.
Juba öeldust järeldub, mida milleltki oodata võib nii võimendusteguri, mürade, polaristsioonide vahelise sumbuvuse, jms ning eluea ja ka hinnataseme kohta. Kvaliteetpead tinglikult algaksid Invacom-idest ning selle klassi pea hind võib küündida üle keskmise tüüneri hinna. Odavamaid aga tehakse teadagi kus (aga muuseas tehakse isegi EU piirides). Töötavad kõik vastavalt neile antud omadustele, kui just päris praak ei sattu. Kvaliteetpeade hulgas praaki ei tohiks olla, kuna iga pea sertifitseeritakse individuaalselt.

Vastavalt seadusele pole müüjal õigust kehtestada taolisele kaubale garantiid alla kahe aasta. Teine küsimus on, et kas on mõtet näiteks alla 100 EEK maksva pea puhul kulutada aega ja närve.

V/H polarisatsioonide ümberlülitamine toimub puht-elektroonilselt pea sees alalispingega, mis antakse antennikaabli kaudu. Vertikaali jaoks on pinge enamasti 11,5 ...14,5 V, horisontaali jaoks aga 15,5....19,5 V.
Õigesti soovitati mõõta alalispinge LNB-sse sisenemisel (koormatud olekus!), sest liialt madala vert.pinge puhul ei jätku peale piisavalt toitevoolu, mis tagaks küllaldase signaali võimendamise. Horisontaali puhul peaks jätkuma alati voolu signaali võimendamiseks, kuna LNB-sse siseneb tunduvalt kõrgem pinge.
Viimati muutis elit, 17:15, 13 Apr 2008, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Energizer
Digivanake

Tänud!

Testrit pinge mõõtmiseks mul pole. Ilmselt piirdun odavama variandiga ja katsetan Single peaga.
teiseks, kas ma sain õieti aru, et liiga madal pinge võib-olla siis juba Tüüneri probleem (emb-kumb tüüneritest ei anna piisavalt pinget?))) Või saan midagi tüünerite settingutest muuta, mis puudutab LNB-le saadetavat toidet? Siiamaani pole ma pidanud tüünereid näppima ja kõik seaded on vaikimisi seaded.
Eks korras Single pea vist toob asjast selguse. Kui korras peaga ka olukord ei parane siis olen nutuses seisus, kuna siis on viga ühes neist tüüneritest (kas see võib-olla nii?). Veelkord kordan, et sat antenn on korralikult fikseeritud, tõsi see panni nokk tundub olevat natuke liiga kerge samas ei saa ma aru, olen selle samase panniga vaadanud varemgi, pea oli teine ja kõik oli korras 3 aasta jooksul mingeid probleeme, et tuul või torm oleksid panni või LNB kaldenurga paigast nihutanud. Paraegu on pann maja seina küljes Läänepoolses nurgas, tuul pääseb küll panni räsima, aga 1 aasta alates eelmise aasta mätsist kuni nüüd,märtsi-aprillini polnud mingeid probleeme...
Edit: Üks V polarisatsiooni peal asetsev kanal ikkagi paistab nähtav olevat: RTR planeta. Samas RAI-d on kõik täiielik ruut, sama ORT International. H polarisatsioon on OK, tulevad kõik H kanalid. IMelik. Ma tean et osad V ja H kanalid on nõrgema saatekiirega, aga see praegu minu juhtumiisse puutuks, ei taha ma ka uskuda. Alguses toimis ideaalselt. Tulid kõik kanalid hoolimata polarisatsioonist ja tüünerist, kas üheaegselt või mitte... Twin väljundi mõte ju on see et mõlemad tüünerid saavad sõltumatult vaadata ka erinevalt polarisatsioonilt tulevaid kanaleid...
Kasutaja avatar
elit
Digivanake

Postitus Postitas elit »

Peaaegu kõiges on Sul õigus.

Arvatavalt pole viga tõesti sat-antennis, kui H tuleb normaalselt.

Sattüüneris võib viga olla, kuid jällegi oleks vaja mõõta V puhul väljuvat pinget. Mingi pingekadu tekkib ka kaablis. Mitte mõõtes jääb seegi mõistatuseks.
Pole võimalik menüüs muuta V ja H jaoks pingete kõrgusi, mida tüüner annab kaablisse kummagi jaoks. Nende tasemed on juba tehases seadistatud.

Ikkagi oleks vaja pingete mõõtmisi veendumaks nende õigsuses.
Muidugi võib proovida ka teiste peadega.
Kasutaja avatar
Energizer
Digivanake

Tegin siis pisikese katse ära ja vahetasin tüünerid ära: Manhattani panin maximumi väljundisse ja vastupidi. Tundub et viga ikkagi LNB-s kuna tüünerite vahetamine ei muutnud midagi. Selle tulemusena jäi püsima maximum erinevatel kanalitel ja manhattan jäi toppama, tõsi mitte küll nii hullusti kui maximum, aga vaadata ikka ei saa. Panin tähele et väljundite vahetamisel hakkas RAI kanalite Q kõikuma 60-85, vaheldumisi . Vaadata ei saa.

ILmselt tuleb ikkagi LNB vahetamisele mõelda. Homme katsetan teise peaga mõlemad tüünerid ära, aga ma arvan et tulemus on juba praegu ette teada.

Kahju. Eriti kahju on rahast. Aga noh nii nagu kõigega, nii on elektroonikaga et miski pole igavene...
Kasutaja avatar
binsat
Entusiast
Kontakt:

Postitus Postitas binsat »

Väljundite hulgast nüüd signaali kvaliteet suurt ei olene kui LNB korralik. Endal 0.3 Invacom Quad-id kasutusel juba 4a. Mingeid väsimise märke ei ilmuta ja signaal on parem kui enamikul ühe väljundiga maximustel jmt. odavama otsa LNB-del mida olen katsetanud. Aga eks hind ole ka teisest puust.
|19E|23E|28E|36E|40E|-10/1-|1W|5E|7E|9E|13E|16E|
Kasutaja avatar
seston
Digivanake
Kontakt:

Postitus Postitas seston »

mul miski tundmatu loom juba kasutusel 7 a ja töötab ikka veel.Võib olla ka vanem.
minul on CRT 21" ja VEF radioola.Merseedest ei ole. Enam ei ole
Vasta

Mine “Üldfoorum”